Καλως ήρθατε στο νέο μας site! Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς μπορείτε να χρησιμοποιείται παράλληλα το παλιό site.

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε τον Τίτλο της.

Ανακοίνωση ΕΑΚΠ Στερεάς Ελλάδας για τα αποτελέσματα από το ΔΣ στις 11.7.2024

Share

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για τα αποτελέσματα του Τακτικού Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης  που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11/7/2024

Είναι γεγονός ότι η κατά συρροή έκδοση διαταγών για Γενικές Επιφυλακές λόγω αυξημένου δείκτη επικινδυνότητας καθώς και για ενίσχυση ορισμένων υπηρεσιών και οι προφορικές διαταγές, είτε από το Α.Π.Σ. είτε από κατά τόπους διοικήσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας, έχει προκαλέσει τη δίκαιη αγανάκτηση των συναδέλφων, που και κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο μάχονται ακατάπαυστα στα μέτωπα των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα μας. Όλες αυτές οι ενέργειες μοναδικό στόχο έχουν την ανέξοδη κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών από το υπάρχον εναπομείναν προσωπικό. Ωστόσο πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ο παράγοντας άνθρωπος και οι αντοχές του, διότι κάποια στιγμή αυτές εξαντλούνται, ειδικά σε συνθήκες εργασίας όπως αυτές του επαγγέλματος μας, με κίνδυνο να θρηνήσουμε και νέα θύματα.

Η αγανάκτηση των πυροσβεστών εκφράστηκε με την μαζική διαγραφή συναδέλφων από τις Ενώσεις τους που δεν μας βρίσκει σύμφωνους, γιατί για την αδράνεια και την σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική που δείχνουν όλα σχεδόν τα προεδρεία των συνδικαλιστικών μας Ενώσεων και της Ομοσπονδίας, δεν φταίνε τα συνδικαλιστικά όργανα που αποτέλεσαν κατάκτηση για τον κλάδο μας, αλλά οι επιλογές μας που τους αναδεικνύουν σε ισχυρές πλειοψηφίες και μόνο αυτές!

Η δυσμενής κατάσταση των πυροσβεστών έφερε σε δύσκολη θέση τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά μας όργανα. Για να βγουν από αυτήν την δύσκολη θέση η ΠΟΕΥΠΣ ανέλαβε «δράση» και με την απειλή των μηνύσεων «έδειξε τον δρόμο», ξελασπώνοντας και τις Ενώσεις που πρόσκυνται σε αυτήν, εν όψη εκλογών και αλλαγής προέδρου. Η ανακοίνωση της με ΘΕΜΑ: «Υποβολή μηνυτήριας αναφοράς για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος» αυτόν το σκοπό είχε!

Η Ένωση Στερεάς ακολουθήσε και το έφερε ως 2ο θέμα στο ΔΣ της ημερήσιας διάταξης στο Τακτικό Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης μας, αφορούσαν την «Συζήτηση και την απόφαση για την υποβολή μηνυτήριων αναφορών για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (παράνομες επιφυλακές, παράνομη καταστρατήγηση ωραρίου)».

Ως ΕΑΚΠ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΣΑΣ ΛΕΜΕ ότι:

  • πρακτικά συγκαλύπτουν, με αυτήν την επιλογή των μηνύσεων την κυβέρνηση στο να ξεζουμίσει για άλλη μια αντιπυρική  περίοδο τους πυροσβέστες και δημιουργούν παράλληλα αυταπάτες σε όλους εμάς ότι θα δοθεί λύση στα χρόνια προβλήματα μας!!!

  • το ενδιαφέρον τους για τους πυροσβέστες συναδέλφους μας είναι όψιμο και επιβεβαιώνει τον διττό τους ρόλο (και με τους πυροσβέστες και με τις διοικήσεις)!!!

Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτή η τακτική εφησυχασμού. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι το μακρινό 2000 στο 2ο Συνέδριο της ΠΟΕΥΠΣ, όπως και το 2011 με σχετική απόφαση του Δ.Σ. της ΠΟΕΥΠΣ την είχαν ξαναχρησιμοποιήσει.

Μάλιστα το 2011 που στο προεδρείο της Ένωσης μας ήταν η ΕΑΚΠ, είχαν σταλεί στην Ομοσπονδία συγκεκριμένα στοιχεία για καταστρατηγήσεις. Όσο όμως είδατε εσείς να ασκούνται διώξεις σε βάρος όσων παρανοούσαν ή να αλλάζει αυτή η αντεργατική πολιτική άλλο τόσο το είδαμε και εμείς!

Αξίζει να καταγραφεί ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια συναίνεσαν στην ψήφιση όλων των αντεργατικών νόμων καταλήγοντας στον Ν.4662/20 και φυσικά δεν οργάνωσαν ποτέ την πάλη για την ανατροπή τους μέσο κινητοποιήσεων. Ένας νόμος που δέχεται συνεχώς αντεργατικές τροποποιήσεις όπως αυτή της διαγραφής της εξαίρεσης του Ν. Ευβοίας από τις Μετακινήσεις προσωπικού εντός ίδιας πόλης – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 164 ν. 4662/2020.

Έρχονται τώρα με όψιμο ενδιαφέρον και εν μέσο αντιπυρικής περιόδου για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πυροσβεστών να απειλήσουν με μηνυτήριες αναφορές όποιον παρανομεί με τις ανεξέλεγκτες επιφυλακές, την καταστρατήγηση του ωραρίου με την εφαρμογή του μη προβλεπόμενου συστήματος «μία – μία», για την η προφορική αλλαγή του δείκτη από «2 – 5», την μη χορήγηση ημέρας ανάπαυσης, η κλήση για εργασία σε μέρα ανάπαυσης για τις μετακινήσεις προσωπικού, την παράλειψη διοικητικής μέριμνας σε συμβάντα, για τις παράνομες μεταθέσεις υπαλλήλων (υπαλλήλων που δεν επέστρεψαν από μετάθεση υπό την επίκληση του «υπεράριθμου», συνδικαλιστών που προστατεύονται κ.λπ.) που έχουν γίνει θεσμός.

Θα αποτελούσε σοβαρή παράληψη να μην αναφερθεί ότι είναι αυτονόητο να γίνονται μηνυτήριες αναφορές προς τις διοικήσεις σε περίπτωση που υπάρχει παράβαση καθήκοντος όπως με τις προφορικές εντολές που ποτέ δεν τις ακολούθησαν γραπτές και αφορούν την επιφυλακή του προσωπικού.

Η Ιστορία όμως έχει δείξει ότι έχουν εδραιωθεί αυτές οι ενέργειες σε πάγια βάση και ότι στη συνέχεια επέρχεται μέσο της πολιτικής ηγεσίας και η νομοθετική τους κάλυψη, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για την καθιέρωση νέων συνθηκών εργασιακού μεσαίωνα όπως έγινε με τον Ν. 4662/2020!

Το νομοθετικό πλαίσιο που έχει εφαρμοστεί όλα αυτά τα χρόνια «βγάζει λάδι» της διοικήσεις. Ξέρουν και έχουν ως βασικό γνώμονα ότι δεν θα υπάρξει άμεση αντιμετώπιση των ανωτέρω καταχρηστικών ενεργειών τους από τα συνδικαλιστικά όργανα και κυρίως την Ομοσπονδία.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρη κοροϊδία οι δικαστικές προσφυγές, παραπέμπουν στην δευτέρα παρουσία την οποία απόφαση για λύση στα προβλήματα μας. Μέχρι τότε θα παραμένουμε υποχείρια σε όλα αυτά!!!

Εάν αυτό δεν είναι συναίνεση τότε τι είναι;

Το παζλ της συναίνεσης θα έχει ολοκληρωθεί αν στα παραπάνω προσθέσουμε και το 4ο θέμα του Δ.Σ. της Ένωσης μας, που αφορούσε την προσθετή εργασία του πυροσβεστικού προσωπικού 2024».

Παρουσιάστηκε ως «επιτυχία» η εθελοντική υπερεργασία που πέρασε με αύξηση του 20%. Πάνω σε αυτήν την λογική πανηγυρίζεται από διάφορες Ενώσεις αυτή η εξέλιξη, που στηρίζουν την τακτική της Ομοσπονδίας. Από την άλλη πλευρά για τους πυροσβέστες έχουμε την οριστική κατάργηση όποιου ελεύθερου χρόνου μας μένει για ξεκούραση και λοιπές ανάγκες.

Τα λεγόμενα μας επαληθεύονται από την ανακοίνωση του προεδρείου στις 4/7/2024 με θέμα: «Εκτέλεση πρόσθετης υπηρεσίας πυροσβεστικού προσωπικού κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο». Αφού επιχαίρει την κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση, ζητά από τον Υπουργό την αναδρομική ισχύ της από τον Ιούνιο και όχι την πλήρη οικονομική αποζημίωση για την υπερωριακή εργασία και την εργασία κατά την διάρκεια Κυριακών και Αργιών, όπως ισχύει για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, καθώς και εφάπαξ αποζημίωση όλων των οφειλόμενων ρεπό, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την εργατική νομοθεσία.

Και φυσικά ούτε καν τολμούν να ψελλίσουν την εφαρμογή του πλήρες πενθημέρου και για τους πυροσβέστες, όπου από το 1981 εργάζονται με καθεστώς εξαήμερου και με φουλ απλήρωτη υπερεργασία!

Τέλος προς έκπληξή μας στο Δ.Σ., μας ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο της Ένωσης, που είναι και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας ότι στο πρόσφατο Δ.Σ. της ΠΟΕΥΠΣ που πραγματοποιήθηκε συζητήθηκε και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί καθιστική διαμαρτυρία-κινητοποίηση από τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις μέσα στο μήνα Ιούλιο.

Θα περιμένουμε να το δούμε στην πράξη, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε για ακόμη μια φορά ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις πρέπει να έχουν κλιμάκωση, με ενημέρωση του λαού και των ΜΜΕ, με αναρτήσεις πανό σε όλες τις ΠΥ της χώρας, με διοργάνωση κατά τόπους κινητοποιήσεων και με τελική έκβαση την πραγματοποίηση μεγάλης και μαζικής ένστολης πανελλαδικής κινητοποίησης στην Αθήνα.

Η πίεση της παράταξής μας που έχει ασκηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και στο πρόσφατο Συνέδριο της ΠΟΕΥΠΣ στην Καστοριά και η δυσαρέσκεια που υπάρχει σε όλους τους συνάδελφους για τις δυσμενείς εξελίξεις που περιέρχεται ο κλάδος μας, πιστεύουμε ότι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την τραβηγμένη από τα μαλλιά απόφαση της ΠΟΕΥΠΣ.

Ωστόσο ως Ε.Α.Κ.Π. εκφράζουμε την ανησυχία μας και τον προβληματισμό μας για την έκβαση αυτής της κινητοποίησης. Επισημαίνοντας πως για άλλη μία φορά δεν πρέπει να επιχειρηθεί το ξεφούσκωμα της αγωνιστικής διάθεσης των πυροσβεστών.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Ως Ε.Α.Κ.Π. καταδεικνύουμε τη στυγνή εκμετάλλευση της εκάστοτε κυβέρνησης και Φυσικής Ηγεσίας στους εργαζόμενους του Π.Σ. προκειμένου να μην αθετείται συνεχώς η βασική υποχρέωση της πολιτείας, για διενέργεια των απαραίτητων προσλήψεων προσωπικού μέσο των πανελλαδικών εξετάσεων. Παράλληλα:

  • Δικαιώνει την θέση την επιμονή και τη στάση που κράτησε η παράταξή μας όλα αυτά τα χρόνια, σε ότι αφορά την πλήρη εφαρμογή του πενθημέρου και τις πληρωμή της υπερεργασίας μας και προστασία του χρόνου εργασίας του προσωπικού.

  • Δικαιωθήκαμε όταν επισημαίναμε ότι οι ασύστολες καταστρατηγήσεις από τις αλλεπάλληλες παράνομες επιφυλακές χωρίς συμβάντα με πρόσχημα τον δείκτη επικινδυνότητας και τα στάδια ετοιμότητας, για την κάλυψη πάγιων βασικών υπηρεσιακών αναγκών και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανθρώπινες αντοχές των υπαλλήλων, θα νομιμοποιηθούν.

Εξακολουθούμε να λέμε σε όλους αυτούς και σε εσάς ότι ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ!

Χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση εδώ και τώρα μέσα στη αντιπυρική περίοδο να εξαγγελθούν ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ για να ΕΝΤΑΘΕΙ η πίεση σε φυσική και πολιτική ηγεσία με στόχο την οριστική λύση των χρόνιων προβλημάτων μας.

Δεν πρέπει να αρκούμαστε στα όποια δικαστικά τερτίπια μας προτείνουν κάθε φορά οι αβανταδόροι της κυβερνητικής αντεργατικής πολιτικής των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών μας οργάνων, που αποτελούν τον πολύτιμο σύμμαχο της εργοδοσίας στην επιβολή της καταστρατήγησης του χρόνου εργασίας.

Αυτού του είδους οι πρακτικές με θλίψη μας διαπιστώνουμε χρόνια τώρα πως αποσκοπούν στο να διαιωνίζεται η υπάρχουσα κατάσταση! 

Καλούμε όλες των Ενώσεις να πάρουν απόφαση για ΑΜΕΣΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ώστε να πιεστεί η Ομοσπονδία για την υλοποίηση της απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου με διευρυμένο όμως πλαίσιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων και όχι μόνο με μια καθιστική διαμαρτυρία των προεδρείων των συνδικαλιστικών οργάνων!

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Share

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο

https://google.com/