Προτάσεις ΕΑΚΠ Στερεάς Ελλάδας για θέματα προ ημερήσιας διάταξης για το ΔΣ στις 15.5.24
Λαμία 14/5/2024
Προς: Προεδρείο Δ.Σ. Ε.Υ.Π.Σ. Περ/ρειας Στερεάς Ελλάδας
Κοιν/ση: Μέλη Ε.Υ.Π.Σ Περ/ρειας Στερεάς Ελλάδος –Μ.Μ.Ε.
Συνάδελφοι, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών Στερεάς Ελλάδος, υποβάλλει τα παρακάτω σοβαρά θέματα για να συζητηθούν στην προ ημερήσια διάταξη, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024.
1ο Θέμα προ Η.Δ.: «Συζήτηση για τα αποτελέσματα των ενεργειών του προεδρείου ώστε οι πυροσβέστες που εκτελούν υπηρεσία στα πυροσβεστικά περιπολικά και στις δασικές εκτάσεις και άλση, να στεγαστούν σε κατάλληλες εγκαταστάσεις».
Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει και για πολλοστή φορά φέρνουμε ως θέμα την προστασία της υγείας των υπάλληλων που είναι εκτεθειμένοι στα δασικά περιπολικά, για την κάλυψη του αντιπυρικού σχεδιασμού. Είναι γεγονός ότι η έκθεση τους είναι καθημερινή για την επιτήρηση δασικών περιοχών και περιοχών με άλση. Οι πυροσβέστες, είτε είναι μόνιμοι, είτε πενταετείς, είτε εποχικοί, καλούνται να εκτελέσουν την παραπάνω υπηρεσία σε εικοσιτετράωρη βάση εκτιθέμενοι στις υψηλές θερμοκρασίες στην ηλιακή ακτινοβολία ακόμα και στην βροχή χωρίς αξιοπρεπή συνθήκες κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους. Τα εξαντλητικά ωράρια καταπονούν και επιβαρύνουν ανεπανόρθωτα τον ανθρώπινο οργανισμό. Το πρόβλημα της στέγασης των υπάλληλων που βρίσκονται στα δασικά περιπολικά είναι διαχρονικό αφού μέχρι και σήμερα δεν αντιμετωπίζεται και δεν επιλύεται ουσιαστικά και ολοκληρωμένα.
Στην βάση αυτή, ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών είχαμε προτείνει και προτείνουμε ξανά την καταγραφή των δασικών περιπολικών που δεν είναι στεγασμένα σε κατάλληλες υποδομές ώστε να παρέμβει το Σωματείο μας προς κάθε υπεύθυνο για την επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος.
2ο Θέμα προ Η.Δ.: « Συνάντηση με την Δημοτική Αρχή του Δήμου Κύμης Αλιβερίου για την επίλυση των προβλημάτων των δύο Πυροσβεστικών Κλιμακίων και την αναβάθμισή τους ».
Όπως είναι γνωστό εδώ και 25 χρόνια περίπου μετακυλίονται ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 2612/1998 (Φ.Ε.Κ. Α΄112/25-05-1998) και της παρ. 6 του άρθρου 94 του N.3852/2010 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 87/07-06-2010), η παραχώρηση ακίνητων για την στέγαση των 118 Πυροσβεστικών Κλιμακίων δηλαδή του 37% του συνόλου των πυροσβεστικών δομών της χώρας η μίσθωσή τους, αποτελεί αρμοδιότητα των δημοτικών αρχών και όχι του κεντρικού κράτους.
Με τον Ν 4662/20 δίνεται η δυνατότητα στις Περιφέρειες να επιχορηγούν τις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας της περιοχής τους, για συντηρήσεις κτιρίων, εγκαταστάσεων, εξοπλισμού, προμήθεια υλικών και αναλωσίμων, καθώς και προμήθεια καυσίμων. Δίνεται προοδευτικά και η δυνατότητα στους Δήμους της χώρας, για να καλύπτουν ανάλογες έκτακτες ανάγκες του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. Βασικές αρμοδιότητες του κράτους στην πυρόσβεση και την πυρασφάλεια, μεταφέρονται στη λεγόμενη «Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Πρόσφατα ο Ν. 4937/2022 Άρθρο 16 τροποποιεί τον πρώτο και επεκτείνει επιπλέον αρμοδιότητες στους δήμους για την κάλυψη λειτουργικών και επιχειρησιακών αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος. Γίνεται τροποποίηση στην παρ. 5 του άρθρου 54 του ν. 4662/2020 Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ και β΄ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα, μετά από απόφαση του οικείου συμβουλίου, δύνανται να επιχορηγούν τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος. Η ανωτέρω επιχορήγηση σε είδος ή υπηρεσίες αφορά συντηρήσεις, επισκευές, μεταποιήσεις κτηρίων, οχημάτων, πλωτών μέσων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, προμήθεια υλικών, αναλωσίμων, καυσίμων, καθώς και κάθε άλλου είδους ή παροχής υπηρεσιών, αναγκαίων για την κάλυψη των ως άνω λειτουργικών και επιχειρησιακών αναγκών.
Με βάση όλων των παραπάνω, στα Π.Κ. του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου χρειάζεται να προγραμματιστεί σχεδιασμός για την κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί στο ακέραιο η διαβίωση, η υγεία και ασφάλεια των υπάλληλων και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των Κλιμακίων και η αναβάθμισή τους. Σας παραθέτουμε τα προβλήματα όπως αυτά καταγράφθηκαν μέσα από διάλογο με τους υπαλλήλους του Π.Κ. και την κατ’ ιδίαν αντίληψη και είναι τα εξής:
Στο Π.Κ. Αλιβερίου χρειάζεται να υλοποιηθεί η κατασκευή σύγχρονων κτιριακών δομών που να πληρούν τις προϋποθέσεις για την μελλοντική αναβάθμιση του σε Γ΄ Τάξεως (υπάρχει διπλανός διαθέσιμος χώρος δικαιοδοσίας δασικής υπηρεσίας που παραχωρείται. Η μελέτη εκκρεμή από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και το αντίστοιχο έγγραφο για την παραχώρηση τις έκτασης από το Υπουργείο Γεωργίας). Το συγκεκριμένο κλιμάκιο είναι σε εγκαταστάσεις ( κοντέινερ) εδώ και 12 χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και ασφάλεια των υπαλλήλων. Χωρίς ερκοντίσιον δεν μπορούν να σταθούν με ότι καιρικές συνθήκες και να έχει. Ρεύμα περνούν με μπαλαντέζα από το διπλανό ΕΠΑΛ.
Στο Π.Κ. Κύμης η υλοποίηση των απαραίτητων εργασιών για την κατασκευή του στεγάστρου και τις κεντρικής θέρμανσής δεν έχουν αποκατασταθεί παρόλο που τα χρήματα βρίσκονται στους κωδικούς του προϋπολογισμού του δήμου.
Αξίζει να τονιστεί ότι οι ανάγκες και των δυο κλιμακίων που βρίσκονται στην δικαιοδοσία του Δήμου Κύμης Αλιβερίου είναι αυξημένες, σε ένα Δήμου που το ένα άκρο από το άλλο απέχει 100 χιλιόμετρα και έχει δασικές εκτάσεις απαράμιλλου φυσικού κάλλους και περιοχές Natura. Λόγο της μεγάλης γεωγραφικής θέσης που έχουν στο χώρο ευθύνη τους η αύξηση του όγκου των συμβάντων που καλούνται να ανταπεξέρθουν είναι τεράστια. Επίσης η μη αναγνωρισμένη βιομηχανική περιοχή του Αλιβερίου. Η μελλοντική αξιοποίηση του λιμανιού της Κύμης. Η κατασκευή του δρόμου Χαλκίδας Κύμης. Η επέλαση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων Α.Π.Ε. . Η αύξηση του εναλλακτικού τουρισμού (πεζοπορία αναρρίχηση). Η δημιουργία της παγκόσμιας πίστας αναρριχητών στα Μανίκια, αυξάνουν τις αρμοδιότητες τους. Όμως παράλληλα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την μελλοντική αναβάθμιση των Κλιμακίων Κύμης και Αλιβερίου σε Δ΄ Τάξεως και Γ΄ Τάξεως Σταθμούς αντίστοιχα.
Θα αποτελούσε σοβαρή παράληψη να μην αναφερθεί ότι οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κατάφεραν το 2020 σε δημοτικό συμβούλιο να παρθεί απόφαση για την αναβάθμιση των Κλιμακίων Κύμης και Αλιβερίου σε Δ΄ Τάξεως και Γ΄ Τάξεως Σταθμούς. Το προεδρείο κοινοποίησε την απόφαση στα Υπουργεία Εσωτερικών & Προστασίας του Πολίτη καθώς και στο τότε Αρχηγείο του Π.Σ. Θα πρέπει να δούμε και αυτήν την εξέλιξη. Τέλος μετά από τετράχρονες προσπάθειες κατάφεραν να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή στεγάστρου και κεντρικής θέρμανσης για το Π.Κ. Κύμης.
Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε την άμεση συνάντηση με την Δημοτική Αρχή του Δήμου Κύμης Αλιβερίου για να συζητηθεί η επίλυση των προβλημάτων αυτών.
3ο Θέμα προ Η.Δ.: «Απόφαση για έναρξη κινητοποιήσεων εν όψη του ετήσιου συνέδριου της ΠΟΕΥΠΣ».
Όπως όλοι μας έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια διευρύνονται οι περικοπές στα εργασιακά μας δικαιώματα από την εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών. Η τελευταία προσπάθεια έγινε με το σχέδιο νόμου του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας στα τέλη Απριλίου που περιελάμβανε μεταξύ άλλον και την τροποποίηση του ν. 4662/20 σε ένα σορό άρθρα. Ένα από αυτά αφορούσε την προσπάθεια του επανακαθορισμού με την αύξηση των ηλικιακών ορίων που απαιτούνται για το αμετάθετο χωρίς αίτηση των υπαλλήλων. Ο λόγος όπως πάντα για να καλυφθούν οι επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες. Ωστόσο «μαζεύτηκαν» αυτές οι τροποποιήσεις εν όψη των ευρωεκλογών, γιατί εκτιμήθηκε ότι η απώλεια των ψήφων δεν συμφέρει την κυβέρνηση.
Τίποτα όμως δεν θα εμποδίσει να τις επαναφέρει ξανά η κυβέρνηση εάν δεν οργανωθεί η αγωνιστική συνδικαλιστική δράση.
Όσο το προεδρείο της Ένωσης δεν τολμά να πάρει να στηρίξει την πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. για αγωνιστικές κινητοποιήσεις με στόχο να διεκδικηθούν τα χρόνια προβλήματα των πυροσβεστών, οι συνέπειες για τα εργασιακά μας θα γίνονται όλο και πιο τραγικές.
Ας σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής έχει την δυνατότητα να πάρει απόφαση για την άμεση διοργάνωση κινητοποιήσεων εν όψη του ετήσιου Συνεδρίου της ΠΟΕΥΠΣ. Η απόφαση αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως μέτρο άσκησης πίεσης προς το Προεδρείο της Ομοσπονδίας και τους αντιπροσώπους της για να αναδειχτούν τα μεγάλα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος.
Με βασικό πλαίσιο διεκδίκησης τα προβλήματα που μαστίζουν στο σύνολο του το Πυροσβεστικό Σώμα και όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων σε αυτό όπως:
-
ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ – ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ – ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ
Μονιμοποίηση: Όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών (εποχικών, Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, Πυροσβεστών Δασικών Επιχειρήσεων), με σταθερή – μόνιμη σχέση εργασίας σε υπηρεσίες με αρμοδιότητες Πολιτικής Προστασίας και της δασικής υπηρεσίας.
Προσλήψεις : Σημαντική αύξηση των εισακτέων δοκίμων πυροσβεστών στην Πυροσβεστική Ακαδημία μέσω των πανελληνίων εξετάσεων με σταδιακή κλιμάκωση πενταετίας για την πλήρη κάλυψη όλων των οργανικών κενών και στην συνέχεια σύμφωνα με τον αριθμό αποχώρησης υπαλλήλων και το ενδεχόμενο αύξησης των οργανικών θέσεων. Νομοθετική πρόβλεψη ανακήρυξης θέσεων εισακτέων για την κάλυψη των κατά τόπους οργανικών κενών.
Διαχωρισμός: Επιχειρησιακού με διοικητικό και τεχνικής υποστήριξης προσωπικό για την ενδυνάμωση από το υπάρχον προσωπικό του επιχειρησιακού σκέλους του Π.Σ. και την αξιοποίηση σε αυτούς τους τομείς όσων συμβασιούχων δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο επιχειρησιακό προσωπικό. Παράλληλα με την διαδικασία αυτή να υπάρξει μέριμνα αναπλήρωσης των θέσεων διοικητικού και υποστηρικτικού προσωπικού με διαγωνιστικές διαδικασίες μέσω Α.Σ.Ε.Π. για κάθε ειδικότητα – τομέα, καθώς και μέσω προαιρετικών μετατάξεων από τον λοιπό δημόσιο τομέα αντίστοιχων ειδικοτήτων. Σκοπός κάθε αναπροσαρμογής της οργανικής δύναμης και διενέργειας προσλήψεων δεν μπορεί παρά να είναι η πλήρης κάλυψη των κοινωνικών αναγκών κατά περιοχή, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και οι κανόνες ασφαλών επεμβάσεων.
2. Κατάργηση του νόμου 4662/2020 και όλων των συναφών νομοθετημάτων, που υποβάθμισαν ακόμα περισσότερο το Πυροσβεστικό Σώμα, την Πολιτική Προστασία της χώρας και κατακρεούργησαν τα εργασιακά μας δικαιώματα και κατακτήσεις. Ουσιαστική αναδιοργάνωση του Π.Σ. και ανασυγκρότηση της πολιτικής προστασίας της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Άμεση θέσπιση του Π.Δ. για τον κανονισμό μεταθέσεων στα πλαίσια της πρότασης που έχει καταθέσει η Ε.Α.Κ.Π. με σχετικό σχέδιο Π.Δ. 12 άρθρων. (βλ. eakp.gr)
3. Ένταξη του επαγγέλματος μας στα Βαρέα, Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και οικονομικά μας δικαιώματα.
4. Πλήρη Εφαρμογή των θεσμοθετημένων, αλλά και των απαιτούμενων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας μας και ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τα επιχειρησιακά συμβάντα.
5. Οικονομική Αποζημίωση για την υπερωριακή εργασία και την εργασία κατά την διάρκεια Κυριακών και Αργιών, όπως ισχύει για όλους τους πολιτικούς δημόσιους υπαλλήλους, καθώς και εφάπαξ αποζημίωση όλων των οφειλόμενων ρεπό σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την εργατική νομοθεσία.
Φωτεινό παράδειγμα η επιτυχία, των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των Σωματείων τους με τον σθεναρό, επίμονο και αλύγιστο αγώνα τους. Κατάφεραν να παραμείνουν στις εργασίες και τα σπίτια τους, κερδίζοντας χρόνο για να συνεχίσουν να παλεύουν για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, για τη ζωή και τις οικογένειές τους, για να μη μαραζώσει ο τόπος τους. Ο αγώνας αυτός και η τεράστια απήχηση του είναι που στρίμωξαν για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση και ανέτρεψαν ξανά τους σχεδιασμούς της στο να τους πετάξει στον δρόμο και το ταμείο ανεργίας. Η συγκλονιστική ενότητα και συσπείρωση τους, το δίκιο, το πείσμα και η αταλάντευτη στάση τους σε κάθε κρίσιμη καμπή, αλλά και η πλατιά εργατική – λαϊκή αλληλεγγύη είναι αυτά που τους κρατάνε όρθιους 4,5 χρόνια τώρα.
Ως Ε.Α.Κ.Π. θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση στον δρόμο του αγώνα και σας καλούμε να συσπειρωθείτε μαζί μας για να παλέψουμε για τα δίκαια αιτήματα μας, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας και την αναβάθμιση της πυρασφάλειας της χώρας για την προστασία του λαού.
ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ