Ερώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ με θέμα: Συστηματική απασχόληση πυροσβεστικού προσωπικού ως χειροκροτητές, σε καθήκοντα άσχετα με την αποστολή τους και εκτός του ωραρίου εργασίας τους
Προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Θέμα: Συστηματική απασχόληση πυροσβεστικού προσωπικού ως χειροκροτητές, σε καθήκοντα άσχετα με την αποστολή τους και εκτός του ωραρίου εργασίας τους
Το Κομμουνιστικό Κόμμα επανειλημμένα έχει απαιτήσει να λυθεί το πρόβλημα της απλήρωτης και αναιτιολόγητης υπερεργασίας των πυροσβεστών, με την κατάθεση μεγάλου αριθμού ερωτήσεων, παρεμβάσεων κλπ.
Τα συνδικαλιστικά όργανα των πυροσβεστών με επίμονο και συστηματικό τρόπο έχουν αναδείξει πολλές φορές, και μάλιστα με επιτακτικό τρόπο, το θέμα της απλήρωτης υπερεργασίας καθώς και της υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος. Αιτία της υπερεργασίας είναι αφενός η διαχρονική υποστελέχωση του Σώματος και αφετέρου η ταυτόχρονη συστηματική αύξηση καθηκόντων, υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων, στις οποίες εμπλέκεται πυροσβεστικό προσωπικό. Διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις αρνούνται να προβούν στις απαραίτητες προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί και ταυτοχρόνως αρνούνται να προχωρήσουν σε νομοθετική παρέμβαση, ώστε να αποζημιώνονται οι πυροσβέστες για την υπερεργασία τους, όπως ισχύει για όλους τους εργαζομένους. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε μια συνθήκη όπου το πυροσβεστικό προσωπικό αντιμετωπίζεται σαν φτηνό κι ευέλικτο εργατικό δυναμικό για κάθε χρήση.
Μέχρι πρότινος η υπερεργασία αυτή συστηματικά επιβαλλόταν κυρίως για να καλύψει την έλλειψη προσωπικού έναντι των αναγκών που δημιουργούν οι συνθήκες της αντιπυρικής περιόδου. Μάλιστα, με τον ν. 4662/2020 δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο νομικό οπλοστάσιο, ώστε οι προληπτικές επιφυλακές να καταστούν κοινή καθημερινότητα, με αποτέλεσμα πυροσβέστες να εργάζονται πάνω από 250 ώρες το μήνα. Κι ενώ θα έπρεπε η κυβέρνηση να υιοθετήσει μέτρα ώστε η κατάσταση αυτή να περιοριστεί, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται η αυξανόμενη απασχόληση πυροσβεστών πέραν του ωραρίου τους σε καθήκοντα που όχι απλώς δεν σχετίζονται με έκτακτες επιχειρησιακές ανάγκες, αλλά δεν εντάσσονται καν στην αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος.
Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες πυροσβέστες και αξιωματικοί από διάφορες υπηρεσίες της Αττικής διατάχθηκαν επανειλημμένα να παραστούν ως «κοινό» σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, τόσο εντός όσο και εκτός του ωραρίου τους, με συνέπεια την διασάλευση των λοιπών υπηρεσιακών τους καθηκόντων (μάχιμη υπηρεσία, εκπαιδευτικές δραστηριότητες κλπ) και σε βάρος του προσωπικού τους χρόνου ανάπαυσης και οικογενειακής αναψυχής τους.
– Στις 23 Φεβρουαρίου προσωπικό από όλες τις Υπηρεσίες της Αττικής διατάχθηκε να μεταβεί για έκτακτη ενημέρωση από τον ίδιο τον Υπουργό στο αμφιθέατρο του Υπουργείου. Μάλιστα, η σχετική διαταγή βγήκε αργά το προηγούμενο βράδυ, χωρίς κανένα σεβασμό απέναντι στις οικογενειακές υποχρεώσεις των πυροσβεστών ή στον αναγκαίο χρόνο ανάπαυσής τους, αντιμετώπιση απαξιωτική και απάνθρωπη. Μάλιστα, πυροσβέστες παραβρέθηκαν στην ενημέρωση μετά από 24ωρη μάχιμη υπηρεσία, λείποντας από τα σπίτια και τις οικογένειές τους συνολικά για πάνω από 32 ώρες χωρίς κανέναν επιχειρησιακό λόγο. Τελικά, τα διαλαμβανόμενα στην ενημέρωση θα μπορούσαν να είχαν κοινοποιηθεί σε όλο το πυροσβεστικό προσωπικό απλώς μέσω των διοικήσεών τους.
– Στις 8 Μαρτίου γυναίκες πυροσβεστικοί υπάλληλοι από όλες τις Υπηρεσίες της Αττικής διατάχθηκαν να παραβρεθούν σε εκδήλωση για τον εορτασμό της «ημέρας της γυναίκας». Ενώ παραδοσιακά στις γιορτές συνηθίζεται να προσέρχεται όποιος επιθυμεί, εδώ πυροσβέστριες διατάχθηκαν να «εορτάσουν» παρακολουθώντας με τον Υπουργό ομιλία με θέμα «η αδάμαστη θέληση της γυναικείας ψυχής» στον κτίριο Φάρος. Μάλιστα, επειδή η αρχική αυτή εκδήλωση αναβλήθηκε λόγω τηλεφωνήματος που προειδοποιούσε για τοποθέτηση… βόμβας (!!), η ταλαιπωρία επαναλήφθηκε στις 12 Μαρτίου.
– Στις 21 Μαρτίου διατάχθηκε πυροσβεστικό προσωπικό από τις κεντρικές υπηρεσίες, την Αττική και τους όμορους Νομούς να παραστεί στην παρουσίαση του «νέου επιχειρησιακού δόγματος» στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης. Η κινητοποίηση πυροσβεστικού προσωπικού έφτασε στα όρια της τραγελαφικότητας, καθώς οι πυροσβεστικοί σταθμοί των Αθηνών και του Πειραιά διατάχθηκαν να στείλουν αντιπροσωπείες 20 ατόμων, όταν σε κάποιους από τους σταθμούς αυτούς υπηρετούν μόλις 45 πυροσβέστες. Ταυτόχρονα, η 1η ΕΜΑΚ διατάχθηκε να στείλει αντιπροσωπεία 40 ατόμων, ενώ την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή πραγματοποιούνταν δοκιμαστικές παρελάσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, στις οποίες συμμετείχε άγημα από την 1η ΕΜΑΚ δύναμης επίσης 40 ατόμων. Σημειώνεται εδώ ότι η συνολική υπηρετούσα δύναμη στην 1η ΕΜΑΚ είναι 73 άτομα, κάτι που σημαίνει ότι την ημέρα εκείνη το σύνολο των υπηρετούντων σε αυτή την τόσο νευραλγική υπηρεσία θα έπρεπε να συμμετέχει σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, χωρίς να παραμένει κανείς σε μάχιμη υπηρεσία. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τελικά, για να υπάρξει η αναγκαία στελέχωση της υπηρεσίας, πυροσβέστες διατάχθηκαν σε επιφυλακή από τις αναπαύσεις τους. Επιπλέον, διατάχθηκαν να παραβρεθούν 140 πυροσβέστες από την 1η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) και το σύνολο των σπουδαστών όλων των σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, εις βάρος των εκπαιδευτικών τους υποχρεώσεων.
– Στις 18 Απριλίου διατάχθηκε ξανά το ίδιο σύνολο πυροσβεστικού προσωπικού για να παραστούν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και με τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).
– Στις 24 Απριλίου το ίδιο σύνολο προσωπικού διατάχθηκε για ακόμη μία φορά να λειτουργήσει ως κομπάρσοι των εκδηλώσεων του Υπουργείου, αυτή τη φορά στην παρουσίαση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Μάλιστα, και πάλι απαιτήθηκε αντιπροσωπεία 40 ατόμων από την 1η ΕΜΑΚ, κάτι που οδήγησε ξανά στην ανάκληση των αναπαύσεων του προσωπικού για τη στελέχωση της Υπηρεσίας, μιας και ταυτόχρονα περίπου 15 άτομα συμμετείχαν σε ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα, για λόγους που προφανώς σχετίζονται με την επικοινωνιακή διαχείριση της εκδήλωσης, μεγάλο μέρος του πυροσβεστικού προσωπικού διατάχθηκε να παραστεί με πολιτική περιβολή, προφανώς για να δίνει την αίσθηση πολυποίκιλου ακροατηρίου που συμμετείχε αυτοβούλως.
Από τα προαναφερόμενα διαπιστώνει κανείς ότι πρόκειται για μία συστηματική κατάσταση που αντιμετωπίζει εντελώς απαξιωτικά και απάνθρωπα το πυροσβεστικό προσωπικό, το οποίο αναγκάζεται να κάνει τις “γλάστρες” και τους χειροκροτητές σε δραστηριότητες άσχετες με τα καθήκοντά τους και εις βάρος του τόσο πολύτιμου προσωπικού και οικογενειακού τους χρόνου. Μάλιστα, οι αλλεπάλληλες αυτές μετακινήσεις, στις οποίες απασχολήθηκε σε πολλές περιπτώσεις το 50%, ακόμα και το 100% του προσωπικού ορισμένων υπηρεσιών, έρχονται μέσα σε μια περίοδο που, πέραν των αναγκών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των καθημερινών συμβάντων, βρίσκονται σε εξέλιξη αλλεπάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα, ασκήσεις και επιφυλακές λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων.
Αυτή η συστηματική γενική κινητοποίηση πυροσβεστικού προσωπικού για επικοινωνιακούς λόγους έχει ήδη οδηγήσει σε ευτράπελα και επικίνδυνες καταστάσεις. Συγκεκριμένα, αρκούσε μια μικρής έκτασης πυρκαγιά στη Σούδα Χανίων στις 23 Απριλίου για να καταρρεύσει με πάταγο το επικοινωνιακό αφήγημα της άσκησης “Μίνωας”: Λίγο μετά την ανακοίνωση του Υπουργού ότι «ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη μεγαλύτερη άσκηση σεισμού κι εμείς εδώ την υλοποιούμε», η άσκηση σταμάτησε και τελικά ακυρώθηκε εντελώς διότι για την υλοποίησή της είχε δεσμευτεί σχεδόν το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού. Έτσι, όταν η πυρκαγιά στον περίβολο της Σούδας ξέσπασε, δεν υπήρχε σχεδόν κανείς να την αντιμετωπίσει κι έτσι το σύνολο των συμμετεχόντων πυροσβεστών στην άσκηση διατάχθηκε να αφήσει την άσκηση και να μεταβεί για κατάσβεση! Μάλιστα, το άγχος από την γκάφα ήταν τέτοιο που τελικά οδήγησε στη διαταγή εφαρμογής σταδίου Γ΄ ετοιμότητας, δηλαδή επιφυλακή δυνάμεων που αντιστοιχεί σε χάρτη πρόβλεψης επικινδυνότητας πυρκαγιάς κατηγορίας 5.
Επειδή είναι φανερό πλέον ότι αυτή η τακτική οδηγεί ακόμα και σε επικίνδυνες κι αδιανόητες καταστάσεις και σε κάθε περίπτωση δεν είναι δουλειά των πυροσβεστών να παριστάνουν το κοινό στις κυβερνητικές φιέστες και εκδηλώσεις,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:
– Να παύσει οριστικά η απασχόληση πυροσβεστικού προσωπικού που δεν σχετίζεται με τις επιχειρησιακές ανάγκες του Σώματος.
– Να αποζημιώνεται η υπερεργασία των πυροσβεστών από την πρώτη ώρα εργασίας τους πέραν του ωραρίου τους.
– Να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις με μόνιμο προσωπικό.
Οι Βουλευτές
Παφίλης Θανάσης
Παπαναστάσης Νίκος