Ερώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ με θέμα: Προβλήματα στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Πυροσβεστικά Κλιμάκια της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων
Προς τους κ. Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης
Θέμα: Προβλήματα στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Πυροσβεστικά Κλιμάκια της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων
Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερης μορφής γεωμορφολογία, αφού στο ανάγλυφό της δεσπόζουν τα Λευκά Όρη. Σε αυτά βρίσκεται και το φαράγγι της Σαμαριάς, που εκτείνεται από τα βόρεια προς τα νότια, ανατολικά του Βολακιά και καταλήγει στο χωριό Αγία Ρουμέλη. Ανατολικότερα σχηματίζεται το δεύτερο μεγάλο φαράγγι της Κρήτης του Νίμπρου ή Ίμπρου. Στα ημιορεινά υπάρχουν μικρά οροπέδια και κοιλάδες, όπως το οροπέδιο του Ομαλού, βορειοδυτικά των Λευκών Ορέων, το οροπέδιο του Ασκύφου στα ανατολικά, η κοιλάδα της Καντάνου και το οροπέδιο της Ανώπολης Σφακίων. Εκτός από τα νησιά Γαύδο και Γαυδοπούλα, στο νομό ανήκουν και αρκετές νησίδες.
Την περιοχή των Χανίων, με μεγάλο και ιδιαίτερης δυσκολίας γεωμορφολογικό τομέα, καλύπτουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Χανίων, Κισάμου, Βρυσών, ένας Πυροσβεστικός Σταθμός στο Αεροδρόμιο Σούδα, καθώς και τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Γαύδου, Καντάνου, Καμπάνου και Ανώπολης.
Σύμφωνα με έγγραφο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Χανίων, που κατατέθηκε στο κλιμάκιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας που πρόσφατα επισκέφθηκε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, είναι φανερή η εκτεταμένη υποστελέχωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και των Κλιμακίων. Αυτή έχει ως συνέπεια την ανάκληση των προγραμματισμένων αδειών κατά την αντιπυρική περίοδο, με αποτέλεσμα την καταπόνηση του προσωπικού και την ανατροπή του οικογενειακού προγραμματισμού τους. Με ευθύνη της κυβέρνησης είναι εκτεταμένη η απλήρωτη υπερεργασία, με συνεχείς επιφυλακές (ακόμα και χωρίς συμβάν, αλλά μόνο με τον δείκτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς) και την χορήγηση ρεπό σαν αποζημίωση για αυτήν, όταν και εάν δύναται η Υπηρεσία.
Το πρόβλημα μεγεθύνεται με τον μεγάλο μέσο όρο ηλικίας των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων, που σε κάποιες Υπηρεσίες ξεπερνάει τα 50 ή ακόμα και τα 55 έτη. Πολλοί από αυτούς έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και εάν οδηγηθούν μαζικά προς την αποστρατεία (εν όψει επικείμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης) η υποστελέχωση θα ενταθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πυροπροστασία του τόπου και την καταπόνηση των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
– Την αύξηση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα.
– Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία.
– Την μονιμοποίηση όλων των πενταετών, επταετών και εποχικών πυροσβεστών, με ταυτόχρονη κατάργηση από την κυβέρνηση με νόμο την εποχικότητα, ώστε από εδώ και πέρα να γίνονται προσλήψεις μόνο σε μόνιμες θέσεις με πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
– Την άμεση χορήγηση των ρεπό στο προσωπικό της Πυροσβεστικής.
– Την μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής των πυροσβεστών, τη μείωση του ωραρίου εργασίας τους και τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας που θα προσμετράται και στις συντάξιμες αποδοχές.
– Την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας για την Προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία.
-Την χρηματική αποζημίωση της υπερωριακής εργασίας.
Οι Βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης
Παφίλης Θανάσης
Παπαναστάσης Νίκος