Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για τη νέα αντιπυρική περίοδο
Προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Μέτρα της κυβέρνησης για τη νέα αντιπυρική περίοδο.
Βρισκόμαστε ήδη μία μέρα πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου και διαπιστώνουμε με μεγάλη ανησυχία, ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη και η ανάλογη προετοιμασία για τη νέα αντιπυρική περίοδο.
Φυσικά δεν μας εκπλήσσει το γεγονός αυτό, γιατί έχοντας ως δεδομένο τον νέο σχεδιασμό για την Πολιτική Προστασία της χώρας, που πλέον με τον Νόμο 4662/2020 αποτελεί την νέα πραγματικότητα, δε διατηρούμε αυταπάτες για τον προσανατολισμό των όποιων ενεργειών και προσπαθειών της κυβέρνησης.
Το κόμμα μας ξεκάθαρα στάθηκε κριτικά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, διότι προωθεί ακόμη περισσότερο την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων σε όλο το φάσμα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας, από την οργάνωση, την εκπαίδευση, την έρευνα, την παροχή υπηρεσιών μέχρι την εκμετάλλευση δασικών οικοσυστημάτων. Μεταφέρει παράλληλα αρμοδιότητες σε δήμους, περιφέρειες, ιδιώτες, εθελοντικές οργανώσεις, Μ.Κ.Ο, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη μείωση δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και τη μεταφορά του κόστους για την πυροπροστασία και τη δασοπροστασία μέσω της ανταποδοτικότητας εκ νέου στις πλάτες του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα, εμπλέκει ακόμα περισσότερο τις δομές της πολιτικής προστασίας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των κατασταλτικών μηχανισμών της Ε.Ε. όπως η Europol που θα τροφοδοτείται και από μυστικά κονδύλια.
Η εκτίμηση μας αυτή αποτυπώνεται ήδη σε απόλυτους αριθμούς μέσα και από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού για το 2020 που αφορούν το Πυροσβεστικό Σώμα. Όπως είναι γνωστό, το Πυροσβεστικό Σώμα που αποτελεί τον κεντρικό επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας, ασφυκτιά από τεράστιες ελλείψεις σε όλους τους τομείς λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης, γεγονός που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και την εξέλιξη της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Οι πιστώσεις που ενέκρινε λοιπόν η κυβέρνηση της Ν.Δ. για το Π.Σ., είναι μόλις κατά 272.000 ευρώ αυξημένες σε σχέση με πέρυσι για όλες τις λειτουργικές του ανάγκες. Παράλληλα όμως οι δαπάνες που αφορούν τη συντήρηση, τις επισκευές και τα καύσιμα ενός στόλου περίπου 3.250 οχημάτων παντός τύπου, τη στιγμή που ήδη το 55% είναι πλέον της 20ετίας, είναι μειωμένες κατά 1.839.851 ευρώ. Οι μόνες αυξημένες πιστώσεις, αν εξαιρέσουμε τη μισθοδοτική και ασφαλιστική δαπάνη του προσωπικού και μάλιστα κατά 34% δηλαδή κατά 5.800.000 ευρώ, είναι αυτές που προορίζονται για επιχειρηματικούς ομίλους και αφορούν την ενοικίαση των εναέριων μέσων και ας επιμένουν οι ειδικοί ότι χρήζουν σημαντικής ενίσχυσης και οι επίγειες δυνάμεις που είναι και ο βασικός παράγοντας καταστολής των πυρκαγιών.
Παρά τις μεγάλες όμως ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και η κυβέρνηση της Ν.Δ στα πλαίσια του στρατηγικού της σχεδιασμού για τη σταδιακή συρρίκνωση των κρατικών δομών και κατά συνέπεια και του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος προς εξυπηρέτηση όσων προαναφέρθηκαν, προσπαθεί να μπαλώσει τα κενά με προσλήψεις εποχικού προσωπικού. Ακόμη και αυτές όμως των 1.300 επιπλέον εποχικών πυροσβεστών που εξαγγέλθηκαν για την νέα αντιπυρική περίοδο, μία μέρα πριν την έναρξη της δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Με δεδομένο ότι οι πίνακες επιτυχόντων ανακοινώθηκαν στις 24 Απριλίου 2020 και ακόμη υπάρχουν αρκετές διαδικαστικές ενέργειες μέχρι την ολοκλήρωση τους, τίθεται το εύλογο ερώτημα, πότε θα προλάβουν να εκπαιδευτούν και πως θα ριχτούν στην μάχη με αποτελεσματικό, αλλά και ασφαλή για τη σωματική τους ακεραιότητα τρόπο, όλοι αυτοί οι νέοι και χωρίς την απαραίτητη εμπειρία εποχικοί πυροσβέστες.
Ο ευκαιριακός σχεδιασμός που επιλέγει η κυβέρνηση με την ίδρυση 36 περίπου νέων εποχικών κλιμακίων, εξυπηρετεί περισσότερο επικοινωνιακούς στόχους και ικανοποίηση αιτημάτων τοπικών δημοτικών αρχών, παρά την ουσιαστική οργάνωση της πυροπροστασίας. Ο λόγος είναι ότι θα υποστούν μία ακόμη μεγαλύτερη αποδυνάμωση οι ήδη λειτουργούσες υπηρεσίες του Π.Σ από το διαμοιρασμό του μάχιμου προσωπικού τους. Είναι επίσης γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός μονίμων υπαλλήλων του Π.Σ. (περί τους επτακόσιους) έχουν αφαιρεθεί από τον κεντρικό σχεδιασμό του, για το λόγο ότι παρέχουν με συμβάσεις μίσθωσης αποκλειστικές υπηρεσίες πυρασφάλειας στις 14 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της Fraport και της Hochtief, καθώς και στα 11 Πυροσβεστικά Κλιμάκια των ιδιωτικών οδικών αξόνων. Ταυτόχρονα, ήδη έχει επέλθει ένας επιπλέον διαμοιρασμός προσωπικού για τη λειτουργία των 20 περίπου εθελοντικών δημοτικών Πυροσβεστικών Σταθμών και αναμένεται η στελέχωση των 13 περιφερειακών πεζοπόρων τμημάτων και του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ). Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η λειτουργία των υπολοίπων 265 περίπου επιχειρησιακών δομών του Π.Σ. γίνεται πλέον οριακή και κατ’ επέκταση επισφαλής όσον αφορά την αποτελεσματικότητα τους.
Η κυβέρνηση για αυτόν ακριβώς το λόγο και προκειμένου να διευκολυνθεί στην υλοποίηση των επικίνδυνων για την πυροπροστασία και δασοπροστασία σχεδιασμών της, φρόντισε να καταργήσει το αμετάθετο των πυροσβεστών, δημιουργώντας προϋποθέσεις για τη συνεχή κινητικότητα τους που σμπαραλιάζει τη ζωή τους ιδιαίτερα κατά την αντιπυρική περίοδο. Σκοπός είναι η διευκόλυνση των διαρκώς μεταβαλλόμενων σχεδιασμών της κυβέρνησης, μέχρι την επίτευξη του στρατηγικού της στόχου που είναι η μόνιμη και επιτυχής εδραίωση των στρατηγικών επενδυτών και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας γενικότερα.
Για μια ακόμη χρονιά, η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα είναι επικίνδυνη. Στον τομέα αυτόν συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση των αρμόδιων φορέων με σημείο αναφοράς την Δασική υπηρεσία. Όπως επικίνδυνο είναι και όλο το αντιδασικό νομοθετικό πλαίσιο που συνεχώς διευρύνεται ακόμη και εν μέσω πανδημίας με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Προτεραιότητα της κυβέρνησης όπως και όλων των προηγούμενων ήταν και είναι, ο δασικός πλούτος της χώρας να περάσει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στα χέρια μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό, ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση, οι πόλεις και η λαϊκή περιουσία, χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής.
Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, δεν μπορούν να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες, να προστατευθούν και να διαχειριστούν η γη, το φυσικό περιβάλλον, τα δάση, οι πόλεις, η φυτική και ζωική παραγωγή και γενικά αυτή η τεράστια περιουσία υπέρ του λαού.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να δυναμώσει ο προσανατολισμός, του εργατικού – λαϊκού κινήματος, με αποφασιστικότητα μπορεί να παλέψει για άμεσα ζητήματα, σήμερα, που επείγει η αντιμετώπιση και η λύση τους, όπως:
-Να καταργηθούν όλοι οι αντι-δασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.
-Να καταργηθεί στο σύνολο του ο Νόμος 4662/2020 με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού και άλλες διατάξεις»
-Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού, της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων .
-Να γίνει αύξηση του μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας, πυροσβεστική, δασική υπηρεσία, τομέας υγείας και φορείς της τοπικής διοίκησης, με σαφή διαχωρισμό των αναγκών για τις προσλήψεις στο Π.Σ. σε επιχειρησιακό και διοικητικό προσωπικό.
-Ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.
-Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εθνικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσο, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.
-Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, της Τοπικής Διοίκησης και Μ.Κ.Ο.
-Να υπάρξει ριζική αλλαγή στον τρόπο εκπαίδευσης των πυροσβεστών, μέσα από ένα τρίχρονο πλάνο εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα συμπεριλαμβάνει και την πρακτική εκπαίδευση. Η εκπαίδευση να γίνεται με αξιοποίηση της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης και όλων των απαραίτητων μέσων σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις.
-Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών. Η εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κάλυψη των ελλείψεων, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς.
-Εφαρμογή ενός σύγχρονου μισθολογίου για τους πυροσβέστες, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής. Την ακώλυτη μισθολογική προαγωγή όλων με τα χρόνια υπηρεσίας άσχετα από τον φέροντα βαθμό. Την εφαρμογή πενθήμερης εβδομάδας εργασίας με πλήρη αποζημίωση των υπερωριών, των νυχτερινών, των εξαιρέσιμων και αργιών, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους.
-Μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των 5ετούς θητείας και των εποχικών πυροσβεστών. Να αναπληρώσει το κράτος τις απώλειες -ληστεία- που έγινε στα αποθεματικά των Ταμείων, με το χρηματιστήριο και με το περιβόητο “κούρεμα” και για τα οποία δεν έχουν αναζητηθεί ευθύνες μέχρι σήμερα.
-Να χορηγηθούν όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας για τα αστικές και τις δασικές πυρκαγιές σε όλους τους πυροσβέστες. Να αναγνωριστεί το επάγγελμα τους ως Βαρύ Ανθυγιεινό και επικίνδυνο και να θεσπιστεί το Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια στο επιχειρησιακό σκέλος.
-Την δημιουργία ενός νέου κανονισμού μεταθέσεων με βασική επιδίωξη την αξιοκρατία των αποφάσεων και τη διαρκή εξασφάλιση του οικογενειακού προγραμματισμού στους τόπους συμφερόντων για όλους του υπαλλήλους του Π.Σ.
ΕΡΩTΩNTAI οι κ. Υπουργοί,
-
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την προστασία της ζωής και της υγείας των πυροσβεστών από τους επαγγελματικούς κινδύνους. Έχει λάβει όλα τα μέτρα ώστε να χορηγηθούν όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας για τις αστικές και τις δασικές πυρκαγιές σε όλους τους πυροσβέστες;
-
Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας σε κτίρια, υπηρεσίες, μεταφορικά μέσα, ιδιαίτερα φέτος, σε συνθήκες πανδημίας κορονοϊού;
-
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης όσων θα επανδρώσουν τις μηχανοκίνητες μονάδες, και τα εποχικά πυροσβεστικά κλιμάκια;
-
Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η οριστική εργασιακή αποκατάσταση όλων των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας;
-
Με δεδομένη την έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα που έχει εκδηλωθεί στις τάξεις των πυροσβεστών, ήδη από την πρώτη εφαρμογή του, η κυβέρνηση σκοπεύει να αναθεωρήσει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο του νέου κανονισμού μεταθέσεων ,με γνώμονα την αξιοκρατία και την προστασία του οικογενειακού τους προγραμματισμού;
-
Προτίθεται η κυβέρνηση έστω και τώρα, να πάρει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, χορηγώντας όλες τις αναγκαίες πιστώσεις στην Δασική Υπηρεσία για να γίνουν διανοίξεις δασικών δρόμων, αποψιλώσεις και αραιώσεις δασικών περιοχών, τοποθέτηση υδατοδεξαμενών σε όλα τα νευραλγικά σημεία των δασικών οικοσυστημάτων, συντήρηση των υπαρχόντων και δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας και τόσων άλλων απαραίτητων παρεμβάσεων για την αποτροπή και περιορισμό των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών;
Οι Βουλευτές
Παφίλης Θανάσης
Γκιόκας Γιάννης
Δελής Γιάννης
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κατσώτης Χρήστος
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω
Μαρίνος Γιώργος
Παπαναστάσης Νίκος
Συντυχάκης Μανώλης