ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΜΙΧΑΗΛ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥ ΑΝΘΥΠΟΠΥΡΑΓΟΥ ΤΟΥ Π.Σ. ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
Στο «Real fm», παραχώρησε συνέντευξη ο Μιχάλης Μιχαήλ, ανθυποπυραγός ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος και μέλος της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.
Ο Μ. Μιχαήλ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του ΚΚΕ για το θέμα της πυρασφάλειας, σημειώνοντας ότι πέρα από την εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «Πυρασφάλεια και δασοπροστασία» που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάη, καθώς και παρεμβάσεις στη Βουλή τον Μάη και τον Ιούνη, το ΚΚΕ έχει διαχρονικό ενδιαφέρον για το ζήτημα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι μέσα στο 2017, το ΚΚΕ έκανε 12 παρεμβάσεις σε επίπεδο Ερωτήσεων, δυο Αναφορές, πέντε Επίκαιρες Ερωτήσεις και άλλες παρεμβάσεις ακριβώς για το ζήτημα της δασοπροστασίας και της πυρασφάλειας της χώρας.
Σημείωσε ότι ύστερα από τα τραγικά γεγονότα στην Ανατολική Αττική πρέπει να βγουν συμπεράσματα και τόνισε ότι απέναντί μας έχουμε ένα αστικό κράτος που δείχνει την πυγμή του με το να παίρνει αναγκαστικά μέτρα, να εισπράττει φόρους από ανύπαρκτα εισοδήματα, από ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους και μικροεπαγγελματίες και την ίδια στιγμή που υπάρχει η ανάγκη επέμβασης και διάσωσης ανθρώπων, βάζουν την ουρά στα σκέλια και κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Αυτό δείχνει ότι το ισχυρό κράτος που θέλουν να παρουσιάσουν για στρατηγικούς σχεδιασμούς ενταγμένους σε πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, με 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο να αιμορραγεί η ελληνική οικονομία για δαπάνες του ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια για να σώσουν τον κόσμο, υπογράμμισε και πρόσθεσε: Είναι τυχαίο ότι δε χορηγούνται κονδύλια για την πρόληψη που έχει να κάνουν με αντιπυρικές ζώνες, με δασικούς δρόμους, με διαχείριση των δασών;
Επίσης, υπενθύμισε ότι το 1998 μεταφέρθηκε η δασοπυρόσβεση στο Πυροσβεστικό Σώμα, και έτσι διαχωρίστηκε το επιστημονικό προσωπικό (δασολόγοι κλπ.) από την καταστολή των πυρκαγιών. Επίσης, αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος, στις ελλείψεις προσωπικού και στον παλαιό εξοπλισμό.
Καυτηρίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό αποδόμησης της πυροπροστασίας, που υλοποιείται από το 1998 μέχρι σήμερα, βάσει του οποίου περικόπτονται δαπάνες από το δημόσιο τομέα, ανοίγουν περιθώρια διείσδυσης επιχειρηματικών συμφερόντων και μεταφέρονται αρμοδιότητες στην τοπική διοίκηση με ανταποδοτικότητα. Στον αντίποδα αυτής της στρατηγικής, τόνισε ότι εκείνο που χρειάζεται είναι κρατική δομή, με πλήρη στελέχωση, Πυροσβεστικές Υπηρεσίες χωροταξικά όπου χρειάζεται και ανάλογα με τη φύση των συμβάντων που θα αναλαμβάνουν και παράλληλα καθολική στήριξη από εθελοντικές οργανώσεις, αλλά σε επικουρικό επίπεδο, όχι αντικατάσταση των βασικών δυνάμεων, των επαγγελματικών δυνάμεων.