ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝYΠΗΡΕΤΗΣΗ
ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για το site σας.Υπηρετω …………………. εδω και 10 χρονια.Το καλοκαιρι παντρευτηκα και η γυναικα μου ειναι ……………… στο νομο δωδεκανησου,εδω και τρια χρονια.θελω να κανω αιτηση για συνυπηρετηση μαζι της στο ν.δωδεκανησου οπου ξερω οτιυπαρχει Π.Υ .Επειδη δεν γνωριζω τους σχετικους νομους καιτα αρθρα και γενικα οπου απευθυνομαι,ειτε σε νομικους ειτε σε υπηρεσιακους παραγοντες ολοι μου τα λενε καπως ακαταλαβιστικα,ζητω την βοηθεια σας.ΞΕΡΩ οτι μπορω να κανω αιτηση και δικαιουμαι να παρω μεταθεση για συνυπηρετηση σε παραμεθωριο,αλλα δεν ξερω πως να τοποθετηθω και πως να συνταξω την αιτηση,ετσι ωστε να ειμαι οκ νομικα και υπηρεσιακα.τελος θα ηθελα να σας ρωτησω εαν γνωριζετε τι γινετε σε περιπτωση που ενω εχει πραγματοποιηθει η μεταθεση,η γυναικα μου μετατεθει σε αλλο νομό;εγω επιστρεφω στην προηγουμενη μου θεση ή παραμενω στην παραμεθωριο;
Απάντηση στο ερώτημα:
Αγαπητέ συνάδελφε σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 15 του κανονισμού μεταθέσεων (Π.Δ. 170/1996 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και είναι αναρτημένο στην αρχική σελίδα του site της Ε.Α.Κ.Π.), oι μεταθέσεις για συνυπηρέτηση των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος με σύζυγό τους δημόσιο υπάλληλο ενεργούνται μόνο στις περιπτώσεις που επιτρέπουν οι διατάξεις του άρθρου 7 παράγρ. 4 του Ν. 287/76 (o νόμος αυτός αναφέρεται στις περιπτώσεις συνυπηρέτησης υπαλλήλου με σύζυγο δημόσιο υπάλληλο που υπηρετεί σε παραμεθόριες περιοχές), κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου και μόνο όταν αποδεδειγμένα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η συνυπηρέτηση από την υπηρεσία του/της συζύγου του. Ο υπάλληλος που μετατέθηκε σε Υπηρεσία για συνυπηρέτηση με την/τον σύζυγό του για όσο διάστημα υπηρετεί εκεί δεν λαμβάνει μόρια λογιζόμενης της πόλης αυτής ως πόλης συμφερόντων του.
Από τα παραπάνω απορρέει ότι μπορείς να υποβάλλεις αίτηση με βάση την παράγραφο 4 του άρθρου 7 του νόμου 287/1976 εάν η περιοχή στην οποία υπηρετεί η σύζυγός σου είναι χαρακτηρισμένη ως παραμεθόριος και όταν αποδεδειγμένα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η συνυπηρέτηση από την υπηρεσία της συζύγου σου επισυνάπτοντας και το σχετικό έγγραφο από την υπηρεσία της που να βεβαιώνει την αδυναμία υλοποίησης της συνυπηρέτησης.
Σε ότι αφορά την παραμονή σου στην υπηρεσία την οποία μετατίθεσαι λόγω συνυπηρέτησης, η διάρκειά της είναι για όσο διάστημα υφίστανται οι συγκεκριμένοι λόγοι που την προκάλεσαν. Συνεπώς από τη στιγμή που η σύζυγός σου μετατεθεί εκ νέου σε άλλο νομό υποβάλλεις νέα αίτηση στο συμβούλιο μεταθέσεων στην οποία αναφέρεις ότι εξέλειψαν οι λόγοι που προκάλεσαν τη μετάθεσή σου και αιτείς νέα μετάθεση λόγω συνυπηρέτησης εφόσον η σύζυγός σου μετατεθεί πάλι σε παραμεθόριο περιοχή, ή επιστροφή στην υπηρεσία που κατέχεις οργανική θέση.
Ακολουθεί το υπόδειγμα αίτησης:
Επίσης συνάδελφε σου γνωστοποιούμε και τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 21 του νόμου 2946/2001 (Φ.Ε.Κ. Α΄224) στις οποίες αναφέρονται τα εξής:
«1. Τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας , του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην περιοχή που υπηρετεί ο (η) σύζυγός τους.
2. Η απόσπαση διενεργείται με κοινή απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών, που εκδίδεται κατόπιν σχετικής αίτησης του υπαλλήλου και σύμφωνης γνώμης του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου. Αρνητική γνωμοδότηση δικαιολογείται μόνο για σοβαρό υπηρεσιακό λόγο, που διαπιστώνεται και αιτιολογείται επαρκώς από το υπηρεσιακό συμβούλιο.»
Οι διατάξεις του παραπάνω νόμου μπορεί να σου χρησιμεύσουν στην περίπτωση που η σύζυγός σου επιθυμεί να συνυπηρετήσει μαζί σου στην πόλη συμφερόντων σου.
Συνάδελφε πιστεύουμε πως προσπαθήσαμε να καλύψουμε όλες τις παραμέτρους που περικλείει το ερώτημά σου.
Σε ευχαριστούμε για την επικοινωνία
ΑΙΤΗΣΗ
TOY ……….( …….) Προς
Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μεταθέσεων Πυρονόμων –
……………………… Αρχ/στων – πυρ/στων Πυροσβεστικού Σώματος
μέσω της διοίκησης μου
Θέμα: Μετάθεση λόγω συνυπηρέτησης
……/…../ 2009
ΣΧΕΤ. Π.Δ. 170/1996
Παρακαλώ όπως προβείτε στις απαραίτητες
ενέργειες προκειμένου να μετατεθώ για λόγους
συνυπηρετήσεως με τη σύζυγό μου (αναφέρονται οι
λόγοι και το ιστορικό).
Συνημμένα σας υποβάλλω (τα σχετικά έγγραφα)
Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.
Ο
ΑΙΤΩΝ