ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ
1ο ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ
Καταρχήν να σας συγχαρώ για την ολοκληρωμένη ενημέρωση που παρέχεται στους συναδέλφους. Θα ήθελα να μάθω τι ακριβώς γίνεται με την μάχιμη πενταετία που αναγνωρίζουν οι αστυνομικοί. Εμάς μας πιάνει? Συμφέρει να την πληρώσουμε? Σε ποιο ασφαλιστικό καθεστώς ανήκουμε οι ασφαλισμένοι προ του ΄93 και οι μετά του ΄93. Πόσα χρόνια πρέπει να εργαστούμε για να βγούμε στην σύνταξη? Αξίζει για κάποιον που είναι νέος σε ηλικία και σε χρόνια υπηρεσίας να την αναγνωρίσει?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ
Αγαπητέ συνάδελφε σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια, θα σου συστήναμε αρχικά για να μπορέσεις να κατανοήσεις το ασφαλιστικό καθεστώς που ισχύει πλέον με τους αντι ασφαλιστικούς Νόμους του Σίουφα και του Ρέππα να διαβάσεις με προσοχή στο 3ο τεύχος της εφημερίδα της ΕΑΚΠ « Η Φωνή του Πυροσβέστη» το σχετικό άρθρο για το ασφαλιστικό. Αυτό μπορείς να το κάνεις είτε μέσω του πολυσέλιδου έντυπου της εφημερίδας που έχει μοιράσει η Ε.Α.Κ.Π στις υπηρεσίες και τα κλιμάκια όλης της χώρας είτε από την ιστοσελίδα της, κάνε κλικ εδώ: www.old.eakp.gr/pdf/asfalistiko.doc
Στην συνέχεια θα προβούμε σε ποιο τεκμηριωμένη απάντηση για το θέμα της μάχιμης πενταετίας.
Οι απορίες σου σχετικά με το ασφαλιστικό αποδεικνύει για πολλοστή φορά την παντελή απουσία ενημέρωσης για τα εργασιακά θέματα προς τους εργαζόμενους από τα καθ ύλη αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα.
Ας αναλογιστούν οι συνάδελφοι το γεγονός να μην υπήρχε η ΕΑΚΠ ποια θα ήταν σήμερα η κατάσταση για τους εργαζόμενους σε επίπεδο ενημέρωσης και παρεμβάσεων. Μαύρα σκοτάδια.
Δυστυχώς όπως έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ενώ από το 1990 που άρχισε η αντι ασφαλιστική επίθεση με τους Νόμους του Σίουφα και αργότερα συνεχίστηκε με τους Νόμους του Ρέππα με ευθύνη των εκάστοτε προεδρείων των συνδικαλιστικών οργάνων, τότε της Π..Ε.Υ.Π.Σ. και μετέπειτα της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και των παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού Π.Α.Σ.Κ Π. και Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. δεν υπήρξε καμία ενημέρωση προς τους εργαζόμενους του Π.Σ. για τις συνέπειες των Νόμων αυτών. Αντιθέτως μάλιστα διέδιδαν αρχικά με τους Νόμους του Σιούφα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και με τους Νόμους του Ρέππα δεν έβγαζαν μιλιά για τις συνέπειες τους Μόνο η ΕΑΚΠ έκανε προσπάθειες και στις δύο περιπτώσεις για να μάθουν οι εργαζόμενοι τι μέλει γενέσθαι με του Νόμους αυτούς.
Είναι γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι πριν την ενημέρωση της ΕΑΚΠ είχαν άγνοια του ασφαλιστικού και δεν μπορούσαν αν κατανοήσουν τις συνέπειες σε βάρος των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, αλλά και μέχρι σήμερα αρκετοί συνάδελφοι αγνοούν το ασφαλιστικό καθεστώς κυρίως οι νεοπροσλαμβανόμενοι.
Οι μετά το1993 προσλαμβανόμενοι που είναι η καταλυτική κατηγορία των εργαζομένων πλέον στον δημόσιο τομέα αφού όλες οι προηγούμενες είναι μεταβατικές, για να πάρουν το 70% των αποδοχών που θα υπολογίζονται στον μέσο όρο των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας θα πρέπει να εργαστούν 35 πραγματικά έτη! Δηλαδή θα εργαστούν μέχρι τα 60 τους χρόνια τουλάχιστον για όσους π.χ. μπήκαν στο Π.Σ. 25 ετών. Η μάχιμη πενταετία για την κατηγορία αυτών των υπαλλήλων είναι ασύμφορη και χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο γιατί από την μία έχει ένα τσουχτερό κόστος για την αναγνώριση της και από την άλλη σε συνδυασμό με το αντι ασφαλιστικούς Νόμους ο υπάλληλος που θα κάνει χρήση θα έχει μειωμένες συνταξιοδοτικές αποδοχές λόγο των μισθολογικών βαθμολογικών προαγωγών που θα υπολείπονται των καταληκτικών που θα έπαιρνε στην 35 ετία και λόγω του υπολογισμού τους με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
Η μάχιμη πενταετία σε αυτή την περίπτωση είναι χρήσιμη για όσους θέλουν να φύγουν νωρίτερα από το Π.Σ γιατί έχουν να ασχοληθούν με κάτι άλλο στην συνέχεια.
Για να καταλάβεις τι ζημία έχει γίνει στα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα αρκεί να λάβεις υπόψη σου ότι ένας υπάλληλος που συνταξιοδοτήθηκε μέχρι και την 31 / 12/ 2007 μπορούσε με 25 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας να φύγει και να πάρει συντάξιμες αποδοχές που θα υπολογίζονταν με ποσοστό 80% στον τελευταίο μισθό του . Ενώ οι μετά το1993 θα πρέπει να εργαστούν 35 πραγματικά χρόνια, 10 χρόνια δηλαδή περισσότερα για να υπολογίσουν τις συντάξιμες αποδοχές τους με 10% λιγότερο ποσοστό, δηλαδή 70% και όχι στον τελευταίο μισθό άλλα στον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
Και αυτά αγαπητέ συνάδελφε προς το παρόν γιατί ο στόχος τους όπως άλλωστε θα το άκουσες και προεκλογικά είναι η εθνική σύνταξη που σημάνει ισοπέδωση προς τα κάτω όλων των συντάξεων σε ένα επίπεδο ίσα για να επιβιώνουμε.
Όταν θα προχωρήσουν στον τρίτο πυλώνα της ασφάλισης που είναι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και τα επαγγελματικά ταμεία που ήδη άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τότε θα ζήσουμε και εμείς τον εφιάλτη που ζουν οι εργαζόμενοι στην Αμερική και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Διάβασε αγαπητέ συνάδελφε το σχετικό άρθρο για να κατανοήσεις το ασφαλιστικό καθεστώς και εδώ είμαστε πάλι για τυχόν απορίες σου.
Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
2ο ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ
εχω μια ερωτηση … παρακαλω τα φωτα σας. Εχω ολη την αδεια [45 ημερες].Μπορω να ζητησω να μου χορηγηθει ΟΛΟΚΛΗΡΗ δηλ.45 ημερες λογω σοβαρων οικογενειακων προβληματων? ειναι αντισυνταγματικο η κατα του κευπς? δικαιουμαι να την παρω ΟΛΟΚΛΗΡΗ?ειναι στο χερι του εκαστοτε διοικητη?τι ισχυει? σας ευχαριστω εκ τον προτερων…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ
Αγαπητέ συνάδελφε από τα αντίστοιχα άρθρα του ΚΕΥΠΣ δεν μπαίνει κανένας απαγορευτικός περιορισμός για την χορήγηση ολόκληρης της άδειας όταν το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες και δεν υπάρχει πρόβλημα από άλλους υπαλλήλους το αντίστοιχο διάστημα. Βεβαίως είναι στην κρίση του διοικητή η χορήγηση της, αλλά όταν υπάρχουν βεβαιωμένοι σοβαροί λόγοι δεν υπάρχει λόγος μη χορήγηση της. Εάν όμως αυτό συμβεί χωρίς να συντρέχουν λόγοι υποβάλεις αναφορά παραπόνων για να εξεταστεί το αίτημα σου από τον αμέσως ιεραρχικά ανώτερο.
Μάλιστα από το πνεύμα των άρθρων του ΚΕΥΠΣ που αναφέρονται στις άδειες του προσωπικού του Π.Σ. υπάρχει δυνατότητα για την εξυπηρέτηση σοβαρών αναγκών του υπαλλήλου να τους χορηγηθεί επιπλέον από τις 45ημέρες κανονικής και βραχείας άδειας είτε κανονική άδεια 30 ημερών με μειωμένες αποδοχές κατά 50%( άρθρο100 ) είτε έξι μήνες για την αλλοδαπή άνευ αποδοχών ( άρθρο 104 ) .
Σου συστήνουμε όμως για να έχεις μία πλήρη εικόνα το τι ισχύει γενικότερα για τις άδειες να διαβάσεις με προσοχή τα άρθρα του ΚΕΥΠΣ που αναφέρονται σε αυτές: Όπως τα άρθρα: 99, 100 , 104 , 107 , 108 , 109 , 110 και 111 εάν δεν έχεις τον Κ.Ε.Υ.Π.Σ. κάνε κλικ εδώ για να τον διαβάσεις. www.old.eakp.gr/pdf/keyps..pdf
Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
3ο ΛΑΚΩΝΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
το δασικο το χασαμε παιδια? ευχαριστω
ΛΑΚΩΝΙΚΗ και η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΙΔΩΜΕΝ!