7. ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Ντίνος Παναγιωτόπουλος
Αρχιπυροσβέστης
Ο νομός Φωκίδας στο μεγαλύτερο μέρος καλύπτεται από ορεινούς και ημιορεινούς όγκους όπως αυτές του Παρνασσού της Γκιόνας και των Βαρδουσίων και μια πολύ μικρή έκταση αυτού είναι πεδινή. Στα δύσβατα βουνά του νομού κατά κύριο λόγο υπάρχει βλάστηση ελάτης. Έτσι λοιπόν τα δασικά συμβάντα ναι μεν λίγα τον αριθμό έχουν όμως την ιδιομορφία στην κατάσβεση λόγο μορφολογίας του εδάφους καθιστώντας έτσι δύσκολη και επίπονη την προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών αυτών. Έτσι το νότιο τμήμα του νομού που βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο δίνει μεγάλης έντασης ανέμους (πάνω από 8 Boffor) δημιουργώντας έτσι μεγάλες αγροτοδασικές πυρκαγιές τους θερινούς μήνες. Οι υπηρεσίες μας εκτός από δασικά συμβάντα φέρουν εις πέρας ένα μεγάλο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων που γίνονται στο εθνικό οδικό δίκτυο. Για τις ανάγκες των δυο μεγαλύτερων πόλεων αλλά και των γύρω περιοχών υπάρχουν οι Π.Υ. Άμφισσας και Π.Υ. Ιτέας καθώς επίσης και δύο κλιμάκια, του Λιδορικίου που καλύπτει δασικές εκτάσεις της Δωρίδας και του πολύδροσου που καλύπτει δασικές της Παρνασσίδας.
Στην Π.Υ. Άμφισσας υπηρετούν 26 μόνιμοι υπάλληλοι οι οποίοι επανδρώνουν 5 υδροφόρα οχήματα 1 βραχιονισμού και 2 μεταφοράς προσωπικού.
Στην Π.Υ. Ιτέας υπηρετούν 24 μόνιμοι υπάλληλοι και επανδρώνουν 5 υδροφόρα οχήματα και ένα επιβατηγό.
Στο Π.Κ. Πολύδροσου υπηρετούν 16 μόνιμοι υπάλληλοι, επανδρώνουν 2 υδροφόρα οχήματα.
Στο Π.Κ. Λιδορικίου υπηρετούν 13 μόνιμοι υπάλληλοι για την επάνδρωση 2 υδροφόρων οχημάτων.
Ο νομός Φωκίδας μπορεί να μην έχει μεγάλα συμβάντα σε επιχειρησιακό επίπεδο αλλά ούτε και τη μεγάλη συχνότητα αυτών όπως σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που ταλανίζουν το προσωπικό που εργάζεται στις υπηρεσίες και τα κλιμάκια αυτού του νομού.Ένα μεγάλο ζήτημα είναι η έλλειψη προσωπικού με όλες τις αρνητικές συνέπειες και επιδράσεις για τους συναδέλφους που εργάζονται στις υπηρεσίες αυτές. Πολλές φορές η βάρδια στις Π.Υ. να φτάνει τα 3 άτομα και στα κλιμάκια τα 2 άτομα, έτσι με το παραμικρό συμβάν η διοίκηση καταφεύγει στη λογική των επιφυλακών προκειμένου να καλύψει τις υπηρεσιακές ανάγκες για την αντιμετώπιση των συμβάντων, καθιστώντας δύσκολη την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των συναδέλφων που δεν είναι υπηρεσία και που όμως εκείνη τη στιγμή σχόλασαν.
Είναι πρώτιστης σημασίας και άμεση ανάγκη η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να γίνει μόνο με πρόσληψη προσωπικού. Αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που όσο περνά ο χρόνος όλο και πιο έντονο γίνεται μια και οι περισσότεροι συνάδελφοι βγαίνουν στη σύνταξη. Επίσης οι ελλείψεις στο μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και η προστασία αυτού μας φέρνουν πίσω από τις ανάγκες της εποχής μας για ουσιαστική και γρήγορη επέμβαση. Στο κλιμάκιο του Λιδορικίου δεν υπάρχει στέγαστρο για να προφυλάσσονται τα οχήματα από τις κλιματολογικές συνθήκες και ιδίως από τις χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Στο ίδιο κλιμάκιο το υδροφόρο όχημα (ένα stayer των 2,5 τόνων) που καλείται να βγάλει τον κύριο όγκο της δουλειάς είναι τόσο παλιό που είναι πλέον επικίνδυνη η λειτουργία του για το προσωπικό αλλά δεν είναι και το πλέον κατάλληλο για την άμεση επέμβαση στο οδικό δίκτυο του ορεινού και δύσβατου όγκου των βουνών της Δωρίδας.
Είναι άμεση ανάγκη η αντικατάστασή του από ένα πιο σύγχρονο και αξιόπιστο όχημα για καλύτερη και άμεση επέμβαση στο χώρο αυτό. Από την άλλη στα κλιμάκια του νομού δεν γίνεται η καθαριότητα από συνεργείο καθαρισμού. Βέβαια υπήρξαν οι απαραίτητες ενέργειες από την διοίκηση αλλά η απάντηση από το αρχηγείο ήταν αρνητική. Θα πει τώρα κάποιος ας γίνετε η καθαριότητα από τους ίδιους υπάλληλους που υπηρετούν εκεί , αλλά αλήθεια σε ποια άλλη δημόσια υπηρεσία η καθαριότητα γίνετε από τους υπάλληλους που εργάζονται εκεί και όχι από συνεργεία καθαρισμού;
Μήπως είναι η ώρα να απαιτήσουμε δουλειές που δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμά μας να αναλαμβάνονται από τους πλέον αρμόδιους; Η δημιουργία μικρών γυμναστηρίων ίσως λειτουργήσουν θετικά στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μέσα στις υπηρεσίες. Έτσι η σωματική μας κατάσταση θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να μπορέσουμε να αποδίδουμε καλύτερα και πιο ξεκούραστα όταν θα χρειαστεί.
Επίσης το περίεργο «πάντρεμα» που υπάρχει με τις Δημοτικές αρχές ειδικά στα κλιμάκια αλλά και στις υπηρεσίες όπου η εξάρτηση από τους οικείους Δήμους δίνει τη δυνατότητα για διάφορες μικροεξυπηρετήσεις σε τομείς που καμία σχέση δεν έχουν με τα καθήκοντά μας αλλά είναι δουλειά υπαλλήλων διαφορετικού φορέα. Αυτό έχει σαν συνέπεια το προσωπικό των υπηρεσιών να μην βρίσκεται στην ετοιμότητα που επιτάσσει η φύση του επαγγέλματός μας.
Το ερώτημα που τίθεται είναι τι υπηρεσίες θέλουμε και για ποιο σκοπό;
Αν θέλουμε Πυροσβεστικό Σώμα στην υπηρεσία του Ελληνικού λαού με διασφαλισμένα τα κεκτημένα δικαιώματα των πυροσβεστών θα πρέπει στις υπηρεσίες και τα κλιμάκια του νομού να γίνουν άμεσα προσλήψεις για την κάλυψη των κενών θέσεων. Επίσης είναι επιταχτική η ανάγκη εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού εξοπλισμού για άμεση και γρήγορη επέμβαση της υπηρεσίας μας.