20. ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
του Δανιά Ιωάννη, Πυρονόμου
Η ΕΑ.Κ.Π για ακόμη μία φορά πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με σκοπό να αναδείξει την σοβαρότητα της κατάστασης που έχει περιέλθει το Π.Σ. Αυτή η παράσταση διαμαρτυρίας όμως και για πρώτη φορά στα συνδικαλιστικά χρονικά του κλάδου μας είχε την υποστήριξη και άλλων συνδικαλιστικών μαζικών οργανώσεων.
Ακριβώς αυτήν την προοπτική επιχείρησε να κτυπήσει με την άρνηση του να δεχτεί την κοινή αντιπροσωπεία το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η αρχή όμως έγινε! Το πρόβλημά που αντιμετωπίζει το Π.Σ και οι εργαζόμενοι σε αυτό ξέφυγε από τα στενά πλαίσια του χώρου, έγινε αντικείμενο πάλης και άλλων μαζικών φορέων αφού η άσχημη κατάσταση που υπάρχει, επηρεάζει άμεσα και καταλυτικά την ποιότητα ζωής του Ελληνικού Λαού όπως φάνηκε για ακόμη μία φορά και από τις μεγάλες πυρκαγιές της Χαλκιδικής και της Λακωνίας. Πυρκαγιές που ήρθαν να επιβεβαιώσουν σε λιγότερο από ένα μήνα τα όσα με αδιάσειστα στοιχεία και εκτιμήσεις η Ε.Α.Κ.Π. επιχείρησε να θέσει υπόψη και της σημερινής πολιτικής Ηγεσίας προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις.
Το Δελτίο Τύπου που ακολουθεί και το Ψήφισμα διαμαρτυρίας με μέρος των στοιχείων (λόγω χώρου) που κατατέθηκαν αποτυπώνουν το ουσιαστικό περιεχόμενο της διαμαρτυρίας.
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
ΑΘΗΝΑ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών την Πέμπτη 27 Ιουλίου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Δημόσιας Τάξης.
Η παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε μετά από την ανεπιτυχή προσπάθεια που κατέβαλε η Ε.Α.Κ.Π. επί 20ημερου με ευθύνη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης να γίνει συνάντηση εργασίας για να εκφράσουμε την ανησυχία μας σχετικά με:
Την μεγάλη έλλειψη προσωπικού και τις συνέπειες που αυτή δημιουργεί στις εργασιακές μας σχέσεις και στην αποτελεσματικότητα του Π.Σ.
Την επιχειρούμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων του Π.Σ. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως αυτή διαφαίνεται μέσα από τις συνεχόμενες δηλώσεις της Φυσικής Ηγεσίας το τελευταίο διάστημα σχετικά με τα εθελοντικά κλιμάκια και τις εθελοντικές υπηρεσίες.
Λόγω ότι τα προβλήματα που απασχολούν το Π.Σ. σήμερα και είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν χρόνια τώρα δεν είναι μόνο εσωτερική μας υπόθεση αλλά επηρεάζει το σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας αφού αποδυναμώνεται και απαξιώνεται το σύστημα προστασίας που επιβάλετε να υπάρχει για την ζωή, την περιουσία των Ελλήνων πολιτών και του δασικού μας πλούτου, στην παράσταση διαμαρτυρίας κλήθηκαν πληθώρα μαζικών συνδικαλιστικών φορέων.
Στο κάλεσμα της Ε.Α.Κ.Π. ανταποκρίθηκαν οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Κλωστοϋφαντουργών – Ιματισμού και Δέρματος, Τροφίμων και Ποτών, Συνταξιούχων ΙΚΑ και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.
Στους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών δεν επιτράπηκε να παραστούν στην συνάντηση για την επίδοση του ψηφίσματος παρά μόνο στην αντιπροσωπεία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών.
Γεγονός που καταδικάστηκε έντονα από την Ε.Α.Κ.Π. και από τους εκπροσώπους των άλλων φορέων ως απαράδεκτο τόσο στο Υπουργείο όσο και στα Μ.Μ.Ε. με την έκδοση κοινού Δελτίου Τύπου των 5 Ομοσπονδιών. Η συνάντηση έγινε με τον ιδιαίτερο του Υπουργού κ. Σκλάβο και τον Σύμβουλο για θέματα του Π.Σ. κ. Νίκα.
Ο Υπουργός κατά δήλωση παραγόντων του Υπουργείου έλειπε στην Βουλή.
Η ΕΑΚΠ επέδωσε το Ψήφισμα με πληθώρα στατιστικών στοιχείων και ανέλυσε τα όσα αναφέρονται σε αυτό ζητώντας να τα λάβει σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση και να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις και να σταματήσει οποιαδήποτε διαδικασία μεταφοράς αρμοδιοτήτων του Π.Σ. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύει αυτή η κατάσταση.
Η Ε.Α.Κ.Π. στην συνέχεια κατήγγειλε τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το συμβάν στην μεγάλη πυρκαγιά του Λαυρίου αφού σύμφωνα με δηλώσεις συναδέλφων που πήραν μέρος στην κατάσβεση τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή δεκάδων Πυροσβεστών όταν υπήρξε κατάρρευση δεξαμενών με διάχυση εύφλεκτων χημικών υγρών που αναφλέχτηκε αμέσως και αφού εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.
Επίσης κατήγγειλε την έλλειψη των στοιχειωδών μέτρων προστασίας που διαπίστωσε από μόνη της, όταν επισκέφθηκε τον χώρο του συμβάντος κλιμάκιο της με το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. Μιχαήλ Μιχαήλ αφού κανείς από τους εμπλεκόμενους Πυροσβέστες σε ένα τόσο επιβαρυμένο περιβάλλον δεν φορούσε προσωπίδα ή μάσκα χειρουργείου.
Για άλλη μία φορά η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση καταγγέλλει προς τον Ελληνικό Λαό ότι η κατάσταση που έχει περιέλθει το Π.Σ σήμερα και οι νέοι σχεδιασμοί που εξυφαίνονται για το μέλλον του στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων του δημόσιου τομέα, έχει άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής του και πρέπει να δραστηριοποιηθούν όλοι οι μαζικοί κοινωνικοί φορείς προκειμένου να αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα αυτόν με σκοπό την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Πυροσβεστικού Σώματος σε όλα τα επίπεδα.
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α Δ Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Α Σ
Εμείς οι αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων του Πυροσβεστικού Σώματος και οι εκπρόσωποι των μαζικών κοινωνικών φορέων συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να επιδώσουμε μέσω του Υπουργού Δημόσιας Τάξης το παρόν ψήφισμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση. Αυτό που μας οδήγησε στην κοινή αυτή διαμαρτυρία είναι η αδιαφορία που επιδεικνύει και η σημερινή κυβέρνηση για ότι έχει σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.
Κύριε Υπουργέ,
Για μία ακόμη αντιπυρική περίοδο εδώ και 7 τουλάχιστον χρόνια το Π.Σ. παρά την αύξηση των αρμοδιοτήτων του και κατά συνέπεια την αύξηση του όγκου των συμβάντων που έχει να αντιμετωπίσει προ-τάσσει τον ίδιο αντιπυρικό σχεδιασμό χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή αλλά αντιθέτως με ακόμη λιγότερη δύναμη.
Το Πυροσβεστικό Σώμα από την ημέρα ίδρυσης του αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση από άποψη περιεχόμενου και προσανατολισμού που είναι αποτέλεσμα προαποφασισμένων πολιτικών επιλογών στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων του δημόσιου τομέα.
· Η τρομερή έλλειψη προσωπικού είναι η «τεχνητή» εξέλιξη αυτής της πολιτικής η οποία δημιουργεί σοβαρότατες παρενέργειες σε όλους τους τομείς και για τον λόγο αυτό:
· Κανένας πλέον αντιπυρικός σχεδιασμός επί της ουσίας δεν μπορεί να υλοποιηθεί παρά μόνο σε επίπεδο ασκήσεων επί χάρτου.
· Καμία οργανωτική προσπάθεια αναβάθμισης και αναδιοργάνωσης δεν μπορεί να αποδώσει χωρίς να βασίζεται σε γενναία χρηματοδότηση προγραμμάτων προσλήψεων, του εκσυγχρονισμού, της εκπαίδευσης, των υποδομών αλλά και του εξοπλισμού.
· Η εκπαίδευση έχει παραμείνει στα επίπεδα περασμένων δεκαετιών από πλευράς περιεχομένου και διάρκειας με τρίμηνη φοίτηση στην σχολή Δοκίμων Πυροσβεστών σε μία εποχή που υπάρχει ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη και έκρηξη δραστηριοτήτων, δίχως πεδία ασκήσεων και υποδομών για συνεχή εκπαίδευση των υπαλλήλων .
Η έρευνα υφίσταται πλέον μόνο ως γραπτή αναφορά όταν:
· Δεν υπάρχει κανένα ερευνητικό κέντρο, δεν προσλαμβάνονται πλέον επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων που χρειάζεται το Π.Σ όπως χημικοί, μηχανικοί κ.λ.π. Η χθεσινή πυρκαγιά του Λαυρίου ας προβληματίσει.
· Από το σύνολο του επιστημονικού προσωπικού που προσέλαβε το Π.Σ. για τα δάση τους 65 Δασολόγους και 150 Δασοπόνους ασχολούνται με το αντικείμενο περίπου 12 !!!. Και είναι απορίας άξιον που με τόσο επιστημονικό προσωπικό επιπέδου Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. αναξιοποίητο σε τι αποσκοπεί η πρόσληψη με τον νέο διαγωνισμό 15 «ειδικών δασικής προστασίας» με πιστοποιητικό σπουδών από Ι.Ε.Κ.!!!
· Το δίκτυο πυρασφάλειας που υπάρχει σε όλη την χώρα μοιάζει σαν χάρτινος πύργος που σε μία ταυτόχρονη εκδήλωση μεγάλων συμβάντων θα καταρρεύσει.
· Η δήλωση της φυσικής ηγεσίας σε συνέντευξη Τύπου το 2005 με αφορμή μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Εύβοια ότι το Πυροσβεστικό Σώμα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο μεγάλα συμβάντα δασικών πυρκαγιών λόγω της έλλειψης προσωπικού ήταν η αποτύπωση της σκληρής πραγματικότητας.
Με αφορμή την μεγάλη χθεσινή πυρκαγιά σε βιομηχανία χημικών στο Λαύριο αναλογιστείτε λοιπόν την σοβαρότητα αυτής της δήλωσης για το τι σημαίνει πρακτικά για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του Έλληνα πολίτη και για την προστασία του δασικού μας πλούτου. Όταν για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς αυτής κλήθηκαν ενισχύσεις και από δεκάδες άλλες υπηρεσίες των όμορων Περιφερειών, τι θα συνέβαινε εάν εκδηλώνονταν την ίδια στιγμή άλλο μεγάλο συμβάν αστικό ή δασικό ή πολλαπλά μικρά συμβάντα;
Ενδεχόμενο το οποίο ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή όταν:
Την τελευταία 20ετία υπάρχει ραγδαία αύξηση των συμβάντων (135%) λόγω της συνεχόμενης διεύρυνσης αρμοδιοτήτων του Π.Σ και των κινδύνων που έχει δημιουργήσει η τεράστια τεχνολογική εξέλιξη στην παραγωγική διαδικασία και γενικότερα στον σύγχρονο τρόπο ζωής ενώ παράλληλα μειώνεται η δύναμη.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Υπηρεσιών του Π.Σ. λειτουργούν με το στοιχειώδες προσωπικό με αποτέλεσμα κεντρικές υπηρεσίες πόλεων να λειτουργούν με βάρδιες 4, 5 και 6 υπαλλήλων και τα κλιμάκια με 1, 2 έως 3 για να αντιμετωπίσουν πληθώρα συμβάντων όταν η πυροσβεστική τακτική για λόγους ασφάλειας και αποτελεσματικότητας προβλέπει 8 άνδρες για την πρώτη έξοδο για την αντιμετώπιση ενός μόνου αστικού συμβάντος.
Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Δερβενοχωρίων, όπου ξέσπασε και η πρόσφατη μεγάλη δασική πυρκαγιά στο οποίο υπηρετούν 5 μόνο πυροσβέστες μόνιμο προσωπικό από τους 17 που προβλέπεται.
Το 1/3 περίπου της οργανικής δύναμης είναι κενές θέσεις αφού δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη την τελευταία εξαετία (από το 2000). Οι 550 προσλήψεις που πρόκειται να γίνουν δεν καλύπτουν ούτε αυτούς τους πυροσβέστες που θα αποχωρήσουν το 2007 με συνταξιοδότηση.
Το γεγονός ότι μετά το 1998 που έγινε η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης όσο αυξάνουν οι υπο-χρεώσεις του Π.Σ αυξάνουν και οι κενές θέσεις με αποτέλεσμα να έχει διπλασιαστεί το ποσοστό τους αφού:
Το 1998 η οργανική δύναμη ήταν 7.006 υπηρετούσαν 5.947 και τα κενά ήταν 1.059 / 15%
Το 2006 η οργανική δύναμη είναι 12.765 υπηρετούν 9.079 και τα κενά είναι 3.686 / 29%
Η υφιστάμενη κατάσταση στο Π.Σ. ενισχύει την εκτίμηση μας ότι αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων του Δημόσιου τομέα.
Οι συνέπειες λοιπόν της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται χρόνια τώρα σε τόσο ευαίσθητους τομείς όπως ο δικός μας συνέπεια των περικοπών που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την λεγόμενη σύγκληση των οικονομιών των χωρών που ανήκουν σ’ αυτήν αλλά και των αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις με σκοπό την μείωση του εργατικού κόστους γίνονται εμφανέστατες με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο στον κλάδο μας.
· Οι Πυροσβέστες βιώνουν στο πετσί τους από πρώτο χέρι επί μία πενταετία τις συνέπειες αυτές μετρώντας 50.000 ημερών περίπου αδιάθετων αδειών και 110.000 οφειλόμενων ημερών ρεπό που αντιπροσωπεύουν ένα μέρος της απλήρωτης εκμετάλλευσης τους από τις εκατομμύρια ώρες που εργάστηκαν υπερωριακά για να εισπράξουν ως αντίτιμο αέρα κοπανιστό.
· Εργάζονται κάτω από τις πιο σκληρές συνθήκες χωρίς ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας με αποτέλεσμα να θρηνούμε 16 νεκρούς από το 1998 και μετά με δεκάδες σακατεμένους από ατυχήματα και ασθένειες συνέπεια των επικίνδυνων και ανθυγιεινών συνθηκών αφού πολλές φορές αναγκάζονται να εργαστούν συνεχόμενα 30 έως και 40 ώρες.
· Το πενθήμερο ποτέ δεν εφαρμόστηκε και τώρα προτρέπουν του υπαλλήλους με την υπογραφή τους να συναινέσουν σε όλες τις υπηρεσίες για την καθολική εφαρμογή της 24ωρης βάρδιας.
· Βάζουν το δίλημμα στους Πυροσβέστες να διαλέξουν να μην παίρνουν τα ρεπό τους αν θέλουν να πάρουν καλοκαιρινή άδεια.
· Οι θυσίες όμως των Πυροσβεστών κύριε Υπουργέ, δεν έφθασαν και δεν φθάνουν από μόνες τους να αποσοβήσουν τις τεράστιες συνέπειες από την απώλεια εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής έκτασης μέσα στην τελευταία πενταετία από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν και εξελίχθηκαν σε καταστροφικές λόγω της αντιδασικής πολιτικής που εφαρμόζεται εξ αιτίας αυτών των περικοπών.
· Η ύπαρξη ενός εύκαμπτου νομοθετικού πλαισίου με αποκορύφωμα την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για την εμπορευματική αξιοποίηση του δάσους και οι κατά καιρούς χαριστικές ρυθμίσεις στην ίδια λογική υπέρ των καταπατητών όπως και η τελευταία για τους 70.000.
· Η υπολειτουργία της Δασικής Υπηρεσίας εξ αιτίας των περικοπών στους τομείς πρόληψης, συντήρησης και διαχείρισης των δασών.
· Οι μεγάλες και μακρόχρονες ελλείψεις του Π .Σ σε προσωπικό και εξοπλισμό.
· Όλα αυτά μαζί έγιναν και θα γίνονται πάντα το κίνητρο για να ενθαρρύνεται η επόμενη γενιά των καταπατητών του δασικού πλούτου.
· Είναι καθαρά θέμα συγκυριών των καιρικών φαινομένων τα θετικά αποτελέσματα της περυσινής χρονιάς από άποψη πυρκαγιών και η μέχρι τώρα πορεία της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Η περσινή μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Αττικής όμως έφθασε να δείξει από μόνη της το μέγεθος του προβλήματος όταν τα οργανωμένα συμφέροντα αποφασίσουν να χτυπήσουν.
Νοιώθουμε λοιπόν ότι χρησιμοποιούμαστε ασύστολα κύριε Υπουργέ και ότι από τις θυσίες μας και από τον αγώνα μας δεν κερδίζουμε ούτε εμείς ούτε ο ελληνικός λαός.
Με δεδομένο όλα τα παραπάνω προβλήματα εάν η κυβέρνηση τελικά επιλέξει αντί να τα επίλυση για καθαρά λόγους μείωσης των κρατικών δαπανών να μεταφέρει αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε εθελοντική βάση τότε θα διαπράξει ακόμη ένα σφάλμα με οδυνηρές συνέπειες για τον Ελληνικό Λαό και το περιβάλλον.
Είναι αυτονόητο τι σημαίνει να παραδίδεται η πυρασφάλεια ολόκληρων αστικών κέντρων και η προστασία του δασικού μας πλούτου στον εθελοντισμό και ακόμη χειρότερα όταν θα αναγκάζονται να τα κλείσουν λόγω του οικονομικού βάρους που καλούνται να αναλάβουν οι Δήμοι με δεδομένη την δυσχερή οικονομική τους κατάσταση.
Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Π.Σ και οι τραγικές διαστάσεις που έχουν πάρει δεν είναι συνέπεια μόνο των πολιτικών που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι αποτέλεσμα και της συμβιβαστικής, συναινετικής τακτικής που ακολούθησαν χρόνια τώρα οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ανώτερων συνδικαλιστικών μας οργάνων.
Προειδοποιούμε λοιπόν την Κυβέρνηση ότι:
· Η κατάσταση στο Π.Σ. έχει φθάσει στο απροχώρητο και εάν υπάρξει μία θερμή αντιπυρική περίοδο με ευνοϊκές συνθήκες για εκδήλωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών είναι πολύ πιθανό να θρηνήσουμε θύματα και να έχουμε καταστροφικές συνέπειες για τον δασικό μας πλούτο.
· Εάν συνεχίζει να αντιμετωπίζει με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο τα προβλήματα του κλάδου και ιδιαίτερα την έλλειψη δύναμης θα είναι ο κύριος και βασικός υπεύθυνος για όποιες συνέπειες υπάρξουν από την φετινή αντιπυρική περίοδο και θα είναι υπεύθυνη και υπόλογη απέναντι στο Ελληνικό λαό.
· Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε πλέον ούτε μία γρατσουνιά σε βάρος Πυροσβέστη και θα αναζητήσουμε τις ευθύνες για οποιαδήποτε ατύχημα προκύψει.
· Οι προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων δεν λείπουν, υπάρχουν στα συρτάρια των αρμοδίων Υπουργών αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση.
· Για το βασικότερο όμως θέμα που απασχολεί το Π.Σ. που είναι η έλλειψη δύναμης και καλούμε την κυβέρνηση εδώ και τώρα να εξαγγείλει άμεσα διαγωνισμό πρόσληψης τουλάχιστον 2.000 Πυροσβεστών με χρονοδιάγραμμα 2 ετών για την κάλυψη όλων των κενών του Π.Σ.
Την καλούμε επίσης να σταματήσει οποιαδήποτε σκέψη για μεταφορά αρμοδιοτήτων του Π.Σ. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αντί αυτού να προχωρήσει σε άμεση και ουσιαστική αναδιοργάνωση του Π.Σ. σε όλα τα επίπεδα.
Εμείς δεσμευόμαστε από σήμερα ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δοθεί άμεση και ουσιαστική λύση και καλούμε όλους τους κοινωνικούς φορείς συμπαραστάτες στον δίκιο αγώνα μας γιατί η επιτυχής έκβασή του αφορά όλη την Ελληνική κοινωνία.
ΑΘΗΝΑ 27 Ιουνίου 2006
Παραθέτουμε μέρος των στοιχείων εκτός των Στατιστικών Πινάκων δύναμης – εξοπλισμού – υπηρεσιών – συμβάντων κλπ που δόθηκαν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Οι 9.079 μέχρι στιγμής πυροσβέστες καλούνται λοιπόν:
Με το 29%, το 1/3 δηλαδή από τις 12.765 Οργανικές Θέσεις που είναι κενές, να αντιμετωπίσουν κάθε χρόνο έναν όγκο 75.880 συμβάντων κατά μέσο όρο την τελευταία 7ετία.
Το Πυροσβεστικό Σώμα καλείτε με το 95% των υπηρεσιών του (141 Υπηρεσίες και 128 κλιμάκια ) που έχουν κενές οργανικές θέσεις να υλοποιήσει αντιπυρικούς σχεδιασμούς επί χάρτου.
Καλούνται υπηρεσίες και κλιμάκια που έχουν τεράστια κενά να προσφέρουν πυρασφάλεια σε μεγάλα αστικά κέντρα με βάρδιες 1, 2, 3 και 4 Πυροσβεστών. Να μην επανδρώνουν δηλαδή ούτε ένα όχημα για ένα συμβάν.
Καλούνται να αντιμετωπίσουν εξειδικευμένα συμβάντα (Τροχαία – Πυρκαγιές σε κατοικίες επιχειρήσεις κ.λ.π.) με πληρώματα που αποτελούνται από εποχικούς και εθελοντές ή έναν μόνιμο ένα εποχικό και έναν εθελοντή.
Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Πόλεων
Υπηρεσία Κενά Οργανικές θέσεις
Π.Υ. Άμφισσας 15 30 Π.Υ. Ηγουμενίτσας 20 48
Π.Υ Χαλκίδας 19 48
Π.Υ Αμαλιάδας 16 35
Π.Υ Αερόπολης Λακωνίας 16 25
Π.Υ Χρυσούπολης Καβάλας13 25
Π.Υ. Πάργας 15 30
Π.Υ. Ιερισσού Χαλκιδικής 20 25
Π.Υ. Αγίου Νικολάου Κρήτης 12 30
Π.Υ Γυθείου 10 30
Π.Υ. Πολυγύρου 8 30
Πυρ. Κλιμάκια που λειτουργούν υποτυπωδώς
Π.Κ. Σερβίων Κοζάνης 15 17
Π.Κ. Δερβενοχωρίων Βοιωτίας12 17
Π.Κ. Παρανεστίου Δράμας 12 17
Π.Κ. Πύργος Μονοφατσίου 14 17
Ηρακλείου Κρήτης
Π.Κ. Αγίας Φωτεινής Ρεθύμνου 12 17
Π.Κ. Επταχώριο Καστοριάς 14 17
Π.Κ. Νεάπολης Μολάων 14 17
Π.Κ Βουτσαρά 14 17
Π.Κ. Τσερμιάδου Λασιθίου 15 17
Π.Κ. Τρώπαια Αρκαδίας 14 17
Π.Κ. Άνω Αθαμάνιο Άρτας 13 17
Π.Κ. Άνω Βιανού Ηρακλείου 15 17
Π.Κ. Κολινδρού 12 17
Π.Κ. Πύλης Τρικάλων 11 17
Π.Κ. Χερσονήσου Ηρακλείου 10 17
Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Πυρ/κα Κλιμάκια σε Νησιωτικές παραμεθόριες περιοχές που δεν μπορούν να περιμένουν άμεση ενίσχυση παρά να βασίζονται μόνο στις δυνάμεις τους που παρουσιάζουν τεράστια τουριστική κίνηση και είναι ενταγμένες στα πλαίσια του αμυντικού σχεδιασμού λόγω συνόρων όπως :
Π.Υ. Ρόδου και Αεροδρόμιο 20 78
Π.Υ. Κώ και Αεροδρόμιο 22 65
Π.Υ. Μύρινας Λήμνου 11 30
Π.Υ. Μυτιλήνης 12 33
Π.Κ. Καρπάθου 9 17
Π.Κ. Ραχών Ικαρίας 16 17
Λειτουργεί με 5, 6 αποσπασμένους και ας έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές η Ικαρία από την πυρκαγιά του 1992 με 12 ανθρώπινα θύματα.
Π.Κ. Αρμολίων Χίου 15 17 στην ίδια κατάσταση
Π.Κ Πλωμαρίου 14 17
Π K. Σκιάθου 8 17
Π.Κ. Σκύρου 8 17
Π.Κ. Βασιλικού Ζακύνθου 17 17
Π.Κ. Γαίων Παξών 11 17
Π.Κ. Θύρας 10 17
Π.Κ Τήνου 10 17
Ειδικές Υπηρεσίες που έγιναν για να εξυπηρετήσουν εξειδικευμένα συμβάντα ευρείας κλίμακας όπως οι έξη Ε.Μ.Α.Κ. που συστάθηκαν με Π.Δ. 266 του 2.000 λειτουργούν μέχρι και σήμερα σαν κλιμάκια:
3η Ε.Μ.Α.Κ. στο Ηράκλειο Κρήτης – 4η Ε.Μ.Α.Κ. στην Κομοτηνή – 5η Ε.Μ.Α.Κ. στα Ιωάννινα – 6η Ε.Μ.Α.Κ. στην Πάτρα – 7η Ε.Μ.Α.Κ. στην Λαμία και 8η Ε.Μ.Α.Κ στην Λάρισα.
Προβλέπονται και για τις έξι 900 θέσεις, 150 θέσεις για κάθε μία, λειτουργούν όμως μέχρι σήμερα με προσωπικό των 20 έως 25 ατόμων με 3 και 4 άνδρες βάρδια αντί των 30 και των 40. Όσο προσωπικό χρειάζεται η μία έχουν και οι έξη μαζί. Αυτές οι θέσεις δεν υπολογίζονται στα 3.686 κενά είναι επιπλέον.
Υπηρεσίες σε Βιομηχανικές ζώνες όπως της Πάτρας, του Βόλου, του Ηρακλείου Κρήτης για τις οποίες ενώ ιδρύθηκαν δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη, λειτουργούν με τοποθετήσεις από τις όμορες υπηρεσίες με βάρδιες 2 και 3 ατόμων. Δημιουργήθηκαν υπηρεσίες και νέοι τομείς για να βοηθήσουν τον αντιπυρικό σχεδιασμό και τον γενικότερο σχεδιασμό του Π.Σ. όπως Συντονιστικά Κέντρα και πεζοπόρα τμήματα περιφερειών χωρίς να αυξηθεί η οργανική δύναμη και να γίνουν νέες προσλήψεις.
Επανδρώνονται με αποσπάσεις και αδυνατούν ακόμη περισσότερο την ελλειμματική δύναμη των Υπηρεσιών.
Δημιουργήθηκαν μεγαλύτερες διοικητικές υποχρεώσεις από την μεταφορά της δασοπυρόσβεσης και τις προσλήψεις των εποχικών και μεταφέρθηκε από την μάχιμο υπηρεσία μεγάλος αριθμός υπαλλήλων για να εξυπηρετηθούν αυτές οι ανάγκες. Οι υποχρεώσεις αυτές απορροφούν το 80% σχεδόν των αξιωματικών του Π.Σ.
Είναι φυσικό λοιπόν η υλοποίηση του οποιουδήποτε επιχειρησιακού σχεδιασμού να πέφτει στην πλάτη των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος με ότι σημαίνει αυτό.