ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΩΡΑΡΙΟΥ
ΕΡΩΤΗΜΑ Συναδέλφου:
α)Μετά από υπηρεσία 24ωρου οι επόμενες 2 ημέρες τι είναι; ρεπό ή επιφυλακή η πρώτη και η δεύτερη σε ρεπό;
β) Εάν εργαστείς πέραν της Υπηρεσίας σου 8ωρης ή 24ωρης ή σε ρεπό τι δικαιούσαι; ώρες ή κανονικό 8ωρο;(θα ήθελα τη διαταγή που τα ορίζει).
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητέ συνάδελφε κατ΄ αρχήν σου ευχόμαστε χρόνια πολλά, όσον αφορά για τα ερωτήματα που έθεσες υπάρχουν μία σειρά διατάξεις που ρυθμίζουν σχετικώς τα θέματα αυτά στις παρακάτω σχετικές διαταγές :
Α) Στην υπ. αρίθμ. 9459 Φ.105. 6 16/3/1987 διαταγή Α.Π.Σ. με θέμα : « Κωδικοποίηση διαταγών θέσπισης και εφαρμογής 5νθημερης εβδομάδας εργασίας και καθιέρωση τρόπου διεξαγωγής της υπηρεσίας στους Πυρ/κους Σταθμούς ».
Β) Στην υπ. αρίθμ. 51240 Φ. 105.6 15/12/1999 διαταγή ΑΠΣ με θέμα : « Χρόνος εργασίας του Πυρ/κου προσωπικού ».
Γ) Σην υπ. αρίθμ. 20185 . Φ. 105.9 4/6/1999 διαταγή Α.Π.Σ. με θέμα: « Επιφυλακή πυροσβεστικού προσωπικού και ρύθμιση συναφών θεμάτων ».
Τις παραπάνω διαταγές μπορείς να τις ζητήσεις με σχετική αίτηση από την γραμματεία της υπηρεσίας σου.
Απαντήσεις επίσης θα βρεις σχετικά με το ωράριο, στο άρθρο «Επιφυλακή» του 2ου τεύχους της Φωνής του Πυροσβέστη και στο άρθρο «Σχετικά με το πενθήμερο και την εφαρμογή του 24ωρου στις υπηρεσίες » του 3ου τεύχους .
Απάντηση στο πρώτο ερώτημα :
Σύμφωνα με την α) σχετική ούτε η πρώτη ημέρα ούτε η δεύτερη είναι ρεπό γιατί δουλεύεις τις βάρδιες αυτών των ημερών σε μία ημέρα και απλά είσαι σε ελευθερία και όχι σε ανάπαυση.
Σύμφωνα με την παρ. β του κεφαλαίου Β της γ σχετικής στο πρώτο στάδιο επιφυλακής καλείτε η βάρδια που έρχεται να αντικαταστήσει την υπάρχουσα φυλακή που εκτελεί υπηρεσία. Επιφυλακή λοιπόν είσαι την δεύτερη ημέρα για το πρώτο στάδιο και εάν κηρυχθεί 2ο στάδιο είσαι και την πρώτη ημέρα σύμφωνα με την παρ. γ του ιδίου κεφαλαίου.
Αυτά φυσικά είναι σε σχέση με τα ισχύοντα. Η ΕΑΚΠ έχει τοποθετηθεί για τις συγκεκριμένες διατάξεις ότι είναι αντεργατικές και παράνομες και για τον λόγο αυτό ζητά επανειλημμένα την ενεργοποίηση των αποφάσεων του 2ου Συνεδρίου για την ουσιαστική κατάργηση τους που με αποκλειστική ευθύνη των δύο παρατάξεων Π.Α.Σ.Κ Π. και Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. δεν ενεργοποιούνται .
Απάντηση στο δεύτερο ερώτημα :
Σύμφωνα με την β σχετική όταν ορίζεσαι σε επιφυλακή μεταξύ του διαστήματος δύο υπηρεσιών τότε σου χορηγείται ημερήσια ανάπαυση αντίστοιχη του χρόνου που τέθηκες σε επιφυλακή. Εάν απασχοληθείς όταν είσαι σε ημερήσια ανάπαυση τότε δικαιούσαι, ημερήσια ανάπαυση και πρόσθετη αποζημίωση .
Συνάδελφε αυτά είναι που ισχύουν όχι όμως και αυτά που μας πρέπουν. Γιατί εάν από χρόνια είχαμε διεκδικήσει την εφαρμογή της εργατικής Νομοθεσίας και ένα μισθολόγιο που θα κάλυπτε όλες τις παραμέτρους της δουλειάς μας όπως επικινδυνότητα , υπερεργασία κ.λ.π και όχι μόνο τους βαθμούς όπως το στρατιωτικό που ισχύει σήμερα:
-
Δεν θα είχαμε τέτοιας μορφής καταστρατήγηση του ελεύθερου χρόνου μας με την παραμικρή αφορμή.
-
Δεν θα είχαμε μείωση των δεδουλευμένων νυχτερινών που δίνονται ως επίδομα και δίνατε με μία υπουργική απόφαση να αναμορφώνονται κατά το δοκούν.
-
Δεν θα είχαμε τόσο μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας σε βάρος των χαμηλόβαθμων και ίσως να είχαμε και περισσότερες προσλήψεις .
Σκέψου λοιπόν πόσο υπεύθυνες είναι για το σημερινό μας κατάντημα όλες έκεινες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες οι προερχόμενες από την Π.Α.Σ.Κ.Π. και την Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. που κατά καιρούς ήταν στο τιμόνι πότε της Π.Ε.Υ.Π.Σ και πότε της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. αφού ποτέ δεν πάλεψαν ουσιαστικά για κάτι τέτοιο παρά μόνο διεκδικούσαν και δέχονταν ότι εξυπηρετούσε τις αντεργατικές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Σκέψου και κάτι ακόμα ότι μέχρι τώρα ακόμη και έτσι είχες το δικαίωμα να αντιδράσεις εάν παραβιάζονταν οι κανόνες που είχαν θεσπιστεί. Μετά την ψήφιση όμως του αναχρονιστικού Νόμου για την αναδιοργάνωση που δίνει το δικαίωμα στον υπουργό δημόσιας τάξης να αλλάζει κατά το δοκούν τον χρόνο εργασίας με προεδρικά διατάγματα σκέψου πόσο πρόσκαιρο χαρακτήρα έχει η απάντηση του Αρχηγού σε αντίστοιχο ερώτημα μας στην πανελλαδική συνδιάσκεψη της 28ης Δεκεμβρίου ότι με δική του εντολή κόβονται παράνομα τα πενθήμερα ρεπό το καλοκαίρι αφού σε λίγο θα γίνεται αυτό με νόμιμο τρόπο.
Σκέψου τι σημαίνει η διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 3 του αναχρονιστικού νόμου « ’Όλες οι υπηρεσίες του Π.Σ. και το πυροσβεστικό προσωπικό του τελούν σε διαρκή ετοιμότητα για την εκπλήρωση της αποστολής τους . Για το σκοπό αυτό οι υπηρεσίες λειτουργούν σε 24ωρη βάση όλες τις ημέρες του έτους και το πυροσβεστικό προσωπικό θεωρείτε ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία σε κάθε περίπτωση , που καθίσταται αναγκαία η επέμβαση του » .
Ερώτημα : Μήπως είδες πουθενά να εξαιρούνται οι ημερήσιες αναπαύσεις ή οι κανονικές άδειες ;